Valls: "Gevaar extreemrechts niet geweken"

De Franse extreemrechtse partij Front National (FN) heeft zondag in geen enkele Franse regio de macht kunnen verwerven. Dat bevestigen nu ook de zo goed als volledige resultaten van de tweede stemronde. Maar de socialistische premier Valls waarschuwt dat de extreemrechtse partijen in rechts in Frankrijk "een gevaar" blijft, ook al heeft het Front National van Marine Le Pen geen verkiezingsoverwinning behaald.

Vorige week, tijdens de eerste ronde van de regionale verkiezingen, had FN nog een opmerkelijke overwinning geboekt door in zes van de dertien regio's als grootste partij uit de bus te komen. Maar uit de officiële resultaten van de tweede ronde blijkt nu dat FN uiteindelijk nergens de macht zal kunnen verwerven.

Opvallende overwinning voor Les Républicains

Les Républicains weten nu zeven van de dertien regio's binnen te halen. De partij boekte een opvallende overwinning in Parijs, een regio die al zeventien jaar lang door de sociaaldemocraten geleid werd. De regeringspartij PS moet het met winst in vijf regio's stellen. Daarnaast zijn de nationalisten er ook voor het eerst in geslaagd om in Corsica het laken naar zich toe te trekken. De nederlaag van FN wordt onder meer verklaard door de hogere opkomst in de tweede ronde. In totaal is 59 procent van de kiesgerechtigden een stem komen uitbrengen, tegenover 50 procent in de eerste ronde.

Alle ogen op Le Pen gericht

Alle ogen waren dan ook gericht op de extreemrechtse Marine Le Pen. Heel de wereld keek mee of haar Front National in één van de zes Franse regio's aan de macht kan komen. VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck volgde Le Pen in haar thuisbasis.

Hogere opkomst

De nederlaag van FN wordt onder meer verklaard door de hogere opkomst in de tweede ronde. In totaal is 59 procent van de kiesgerechtigden een stem komen uitbrengen, tegenover 50 procent in de eerste ronde. Dat wijst er volgens waarnemers op dat de traditionele partijen er beter in geslaagd zijn hun kiezers te mobiliseren.

"Niets kan ons stoppen"

Marine Le Pen reageerde ondanks de nederlaag opgetogen en strijdvaardig. “Deze resultaten zijn slechts een generale repetitie. Ik nodig jullie uit mee te stappen in onze strijd. Niets kan ons stoppen. Vive la République, vive la nation, vive la France”.