Dossier Vluchtelingencrisis

69 gewonden bij rellen in Leipzig

Bij een extreemlinkse tegenbetoging in het Oost-Duitse Leipzig hebben demonstranten de politie bekogeld met stenen, flessen en vuurwerk. Zo'n 69 agenten raakten gewond. De burgemeester reageerde geschokt en had het over "straatterreur".

Extreemlinkse tegenbetoging
Winkelruiten werden ingeslagen, een bushalte gevandaliseerd, een glasbol omgekanteld en vuilnisbakken en autobanden in brand gestoken. De extreemlinkse manifestatie vond plaats in de marge van een actie van neonazi's in de stad. Maar die actie trok veel minder volk dan de 600 die door de organisatoren waren aangekondigd.

1.000 relschoppers
De politie had dan ook veel meer werk met de tegenbetogers, die volgens de organisatoren met 2.500 waren. De politie zette het waterkanon en traangas in om ongeveer 1.000 relschoppers, van wie velen gemaskerd en in het zwart gekleed, onder controle te krijgen. Ze kreeg hiervoor hulp van agenten uit andere gemeenten.

69 gewonden
Ruim 69 politiemensen raakten gewond, van wie twee minstens vier weken werkonbekwaam zijn. Vijftig wagens werden beschadigd, vier zijn total loss. Zo'n 23 mensen werden opgepakt.