Historisch: We hebben een klimaatakkoord

Het akkoord op de Klimaattop in Parijs is zaterdagavond omstreeks 19.25 uur goedgekeurd. De definitieve naam van het eerste wereldwijde klimaatakkoord ooit is 'Paris Agreement'.

Voorzitter Laurent Fabius had er voor de gelegenheid een groene hamer bij genomen: "Het is maar een kleine hamer, maar ik denk dat hij grote zaken kan bereiken", zei de Fransman glunderend.

Opwarming tot 1,5 graden beperken
"We houden de opwarming van de aarde onder 2 graden en streven ernaar ze tot 1,5 graden te beperken." Die belangrijke frase heeft het ontwerp van klimaatakkoord gehaald, kondigde voorzitter Laurent Fabius vanmiddag aan.

"Ongelofelijk"
VTM-weervrouw Jill Peeters is onder de indruk nu er eindelijk een klimaatakkoord is. "Dit is ongelofelijk, ik heb gehuild toen ik het nieuws vernam. Een paar dagen geleden had ik de moed wat laten zakken, toen zag het er echt niet goed uit. Maar sinds het ontwerpakkoord op tafel ligt, zijn alle vraagtekens weg; Dit is een document waar alle overheden mee aan de slag moeten."

Schauvliege: "Historische kans"
Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) is niet meer in Parijs gebleven voor de slotverklaring van het klimaatakkoord. Ze is terug in eigen land. In een eerste telefonische reactie zegt ze dat het ontwerpakkoord ambitieus is en een historische kans biedt.