Dossier Terreur in Parijs

Maand na terreur: Wat weten we nu?

Het is vandaag exact één maand geleden dat terroristen toesloegen in de Franse hoofdstad Parijs. Zowel aan het Stade de France, in concertzaal Bataclan als in een aantal restaurants vonden aanslagen plaats. In totaal lieten 129 mensen het leven. De dagen na de aanslagen leidde het spoor al snel naar België. Maar wat gebeurde er nu ook al weer de voorbije maand? En waar staan we op dit moment? Een overzicht:

Mislukte aanslag aan Stade de France

Op vrijdag 13 november wonen 80.000 toeschouwers in het Stade de France de vriendschappelijke wedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland bij, wanneer een eerste team van drie terroristen aan een dodelijke raid begint. Zeker één van hen heeft een ticket voor de wedstrijd, maar wordt betrapt door de security. Even later blaast hij zichzelf op. In de daaropvolgende periode doen zijn twee kompanen hetzelfde. De tol in en om het stadion valt echter mee. Naast de zelfmoordterroristen laat één voorbijganger het leven. Er vallen ook minstens 50 gewonden.

De explosies buiten het Stade de France zijn te horen tot in het stadion, waar ook de Franse president François Hollande de wedstrijd bijwoont. Hij wordt meteen geëvacueerd. De wedstrijd zelf wordt uitgespeeld, maar na de wedstrijd moesten de aanwezigen nog een tijdlang in het stadion blijven.

Horror in concertzaal Bataclan

Kort na de eerste zelfmoordaanslag aan het Stade de France, vallen drie andere zelfmoordterroristen concertzaal Bataclan binnen, aan boulevard Voltaire. Daar wonen op dat moment 1.500 toeschouwers een concert van de rockband 'Eagles of Death Metal'. De drie zwaarbewapende terroristen openen meteen het vuur en schieten minutenlang in executiestijl mensen dood. Op een video van een concertganger is te zien en te horen hoe luide schoten het concert onderbreken.

De horror in de Bataclan gaat nog uren door. Honderden mensen worden gegijzeld en verstoppen zich onder de lichamen van slachtoffers. Anderen proberen te ontsnappen via het dak of via een zij-ingang. Daar kon een journalist van de Franse krant Le Monde zien hoe tientallen concertgangers in paniek wegvluchten. Drie uur na het begin van de aanslag in Bataclan, maken de speciale eenheden van de Franse politie een einde aan de gijzeling in Bataclan. Twee van de drie terroristen blazen zichzelf op, de derde wordt gedood door de politie. De trieste balans in Bataclan: minstens 89 doden en nog eens een veelvoud aan gewonden.

Schietpartijen in bars en restaurants

Tegelijk met de aanslagen aan het Stade de France en concertzaal Bataclan, maakt een zevende zelfmoordterrorist nog tientallen doden in het centrum van Parijs. Hij start zijn dodelijke raid aan restaurants Le Carillon en Le Petit Cambodge, waar hij in het wilde weg het vuur opent. Daarna zet hij zijn weg verder naar de rue de Charonne, waar hij het vuur opent aan restaurant La Belle Equipe. In totaal vallen bij de schietpartijen in de uitgaansbuurt 34 doden en tientallen gewonden. In de Comptoir Voltaire blaast de terrorist zichzelf op.

IS eist aanslagen op

De Franse president Hollande kondigt al snel na de aanslagen de noodtoestand af, waarna een dag later de aankondiging van drie dagen nationale rouw volgt. De aanslagen zijn "een oorlogsdaad tegen Frankrijk, gepleegd door Islamitische Staat", zegt Hollande. Waarna de terreurgroep de aanslagen ook officieel opeist. In een communiqué eert Islamitische Staat de zelfmoordterroristen en dreigt het met nog meer aanslagen, zolang Frankrijk blijft strijden tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak.

Spoor daders leidt naar België

Al snel worden in Frankrijk zes mensen opgepakt. Maar niet alleen het Franse gerecht, maar ook de Belgische inlichtingendiensten storten zich volop op het onderzoek naar de daders. Twee van de zelfmoordterroristen in Parijs woonden namelijk in België. Zij hadden de Franse nationaliteit, maar woonden respectievelijk in Brussel en Sint-Jans-Molenbeek. Ze werden geïdentificeerd door Franse forensische experts, met hulp van ons land.

Daarnaast is de Franse politie ook op zoek naar Abdeslam Salah, een 26-jarige Belg, geboren in Brussel. Hij is mogelijk de achtste dader van de aanslagen in Parijs. Op hem wordt een klopjacht gehouden. Samen met zijn twee broers wordt hij verdacht betrokken te zijn bij de aanslagen. Abdeslam Salah zelf wordt als één van de uitvoerders gezocht, op zijn naam werden twee wagens gehuurd in België, die werden gebruikt bij de aanslagen. Eén van zijn twee broers kwam om bij de aanslagen en was één van de terroristen; Zijn andere broer werd in Molenbeek opgepakt door de politie.

Jacht op Abdelhamid Abaaoud

In het onderzoek naar het Belgische luik in de aanslagen in Parijs, duikt steeds vaker de naam van Abdelhamid Abaaoud op. De 28-jarige Syriëstrijder is het brein achter de opgerolde cel in Verviers, maar is mogelijk een van de strategen achter de terreur in Parijs.

Op dinsdag 18 november, vijf dagen na de aanslagen, vindt in een pand in Saint-Denis een grootschalige politieactie plaats. Dankzij telefonie en informatie van getuigen zijn er aanwijzingen naar boven gekomen dat Abaaoud zich in een appartement in Saint-Denis zou kunnen bevinden. Bij de raid komen drie mensen om het leven, waaronder de meest gezochte man van Europa Abdelhamid Abaaoud. Daarnaast worden vijf personen opgepakt.

Antiterreuracties in Brussel

In de week na de aanslagen in Parijs wordt duidelijk dat ons land een groot aandeel heeft in de bloedige aanslagen. Vooral Molenbeek en bij uitbreiding Brussel wordt genoemd als broeihaard van terrorisme. In Molenbeek vinden verschillende politieacties plaats. Maar die blijken uiteindelijk een maat voor niets.

België - Spanje afgelast

Door de Belgische link met de aanslagen en het feit dat Salah Abdeslam voortvluchtig is, wordt in België het dreigingsniveau verhoogd van 2 naar 3. Dat betekent dat er een ernstige dreiging is voor een aanslag. Onder meer de vriendschappelijke voetbalwedstrijd België - Spanje wordt uit voorzorg afgelast.

Alarm in Brussel: terreurniveau op 4

In de nacht van vrijdag op zaterdag, één week na de aanslagen in Parijs, wordt het terreurniveau in Brussel opgetrokken naar 4. Dat is het hoogste dreigingsniveau in ons land. In de rest van het land blijft het terreurniveau op 3. Niveau 4 betekent dat de dreiging "zeer ernstig en nabij is." De regering neemt vier extra maatregelen: de metro in Brussel gaat dicht, grote evenementen worden afgelast en er komen meer militairen en politieagenten op straat. Brussel verandert in een verlaten, belegerde stad.

Brussel in lockdown

Zondagavond 22 november gaat Brussel in ‘lockdown’ voor een grote politieactie met in totaal 19 huiszoekingen. Al snel blijkt dat die huiszoekingen dringend nodig waren omdat de veiligheidsdiensten over informatie beschikten over een nakende aanslag op onze hoofdstad.

Het dreigingsniveau wordt ook de dagen nadien aangehouden. Het Brusselse leven valt volledig stil: winkels sluiten, scholen houden de deuren gesloten en ook sommige bedrijven blijven dicht.

Waar is Salah Abdeslam?

Op 27 november wordt het terreurniveau in Brussel opnieuw verlaagd naar 3, hetzelfde niveau als in de rest van het land. Maar Salah Abdeslam is nog steeds niet gevat. Het gerucht gaat de ronde dat hij naar Syrië gevlucht zou zijn, maar dat wordt niet bevestigd.

Ook Islamitische Staat maakt mogelijk jacht op Abdeslam, omdat hij erg veel informatie kan lossen als hij wordt opgepakt. Feit is dat hij normaal een aanslag ging plegen in het 18de arrondissement in Parijs, maar daar is niets gebeurd. Hij keerde met een bommengordel naar België, maar slaat ook daar niet toe. Hij zit dan ook mogelijk tussen twee vuren: enerzijds jaagt de politie op hem, maar ook IS wil hem vatten.

Volgens de Britse krant The Daily Mail neemt Salah Abdeslam een nieuwe naam en een ander uiterlijk aan. Volgens de krant noemt Abdeslam zich nu Yassine Baghli en draagt hij een pruik en een bril.

Ook op zoek naar chauffeur Abdeslam

Eind november keert de rust in België terug. Er wordt nog wel met man en macht gezocht naar Salah Abdeslam en er vinden nog tientallen huiszoekingen plaats op verschillende plaatsen in het land. De politie verspreidt ook een opsporingsbericht van de 30-jarige Mohamed Abrini. Hij werd twee dagen voor de aanslagen in Parijs samen met Abdeslam Salah gezien in een tankstation, in de Renault Clio die gebruikt werd bij de aanslagen.

Intussen zijn er aanwijzingen dat Salah Abdeslam en Mohamed Abrini zich in Marokko bevinden. De Marokkaanse politie vaardigt daarom twee arrestatiebevelen uit. Inwoners zijn opgeroepen om alle mogelijke informatie over de verdachten aan de autoriteiten te verstrekken. Internationaal is er al een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de twee vermoedelijke daders.

Strijd tegen IS opgevoerd

President Hollande en premier Manuel Valls verklaren na de aanslagen in Parijs de oorlog aan Islamitische Staat. Het land start onmiddellijk met luchtaanvallen op commandoposten van IS in Irak en Syrië.

Ook de Britse premier Cameron wil de strijd tegen Islamitische Staat opvoeren. Voordien bombardeerden de Britten enkel in Irak, maar Cameron wil ook in Syrië aanvallen. Er komt een stemming in het Britse parlement: 397 leden stemmen voor, 223 tegen. De Britten starten bijna onmiddellijk met luchtaanvallen.

Parijs herstelt na aanslagen

Parijs is na de aanslagen in rouw, maar wel strijdvaardig. “De terreur mag en zal ons niet klein krijgen”, klinkt het. Op verschillende plaatsen komen mensen samen om kaarsen te branden en de slachtoffers te herdenken. Maar de grote massa, zoals na de aanslagen op Charlie Hebdo, is het niet. De politie probeert grote samenkomsten te vermijden.

In de weken na de aanslagen herstel Parijs van de aanslagen, maar de wonden zijn nog erg vers. Er worden verschillende herdenkingsplechtigheden georganiseerd, maar de strijdvaardigheid blijft: "Wij zullen IS vernietigen".

Muziekwereld rouwt mee

Ook heel wat internationale zangers en zangeressen betuigen hun steun aan de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Onder meer Madonna en Coldplay dragen hun nummers op aan de vele slachtoffers en staan even stil bij de terreur.

Metalgroep 'Eagles of Death Metal', die op het moment van de aanslag in concertzaal Bataclan stonden, geven aan Vice News een interview over de terreuraanslagen. De groep is nog steeds erg aangedaan, maar wil wel als eerste terug optreden in de concertzaal bij de heropening in 2016.

Wie is opgepakt? Wie is nog op vrije voeten?

In totaal zijn er ons land acht mannen opgepakt voor hun aandeel bij de aanslagen van Parijs. Er wordt nog volop gezocht naar Salah Abdeslam, Mohamed Abrini, Samir Bouzid en Soufiane Kayal. Het vermoedelijke brein Abdelhamid Abaaoud kwam om bij de politie-interventie in Saint-Denis. Brahim Abdeslam, broer van Salah, blies zichzelf op bij de aanslag in een restaurant in Parijs. In Frankrijk wordt nog met man en macht gezocht naar Mohamed Khoualed en Fabien Glain.