Vandaag nog geen akkoord op klimaattop

Er komt vandaag nog geen akkoord op de klimaattop in Parijs. De deadline is uitgesteld naar morgen. Dat heeft voorzitter Laurent Fabius (foto) gezegd. Gisteravond zei de Fransman nochtans dat een akkoord “extreem dichtbij” was. “Maar dat was voor hij nog moest onderhandelen met de afgeslankte delegaties”, vertelt VTM-weervrouw Jill Peeters. Zij maakt deel uit van de Belgische delegatie op de top.

De klimaattop zou normaal om 18u vanavond eindigen, maar de onderhandelaars van de 195 landen gaan nog één dag door. “Het gaat niet alleen meer over de punten en de komma’s, maar ook over wezenlijke dingen zoals financiering en ambities”, aldus Peeters.

"Het draait nog om de centen"

Enkele belangrijke kwesties zijn wel al uitgeklaard. Dat bleek ook uit de voorlopige ontwerptekst die werd verspreid. Zo is er voor het eerst een duidelijk doel rond de opwarming van de aarde. Die moet onder de 2 graden blijven en er moet zelfs worden naar gestreefd om die tot 1,5 graden te beperken. “Als dat niet gebeurt, dreigen een aantal eilandstaten te overstromen in de toekomst”, vertelt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).

“Het gaat ook nog over de centen”, zegt ze. “In de tekst staat dat er honderd miljard dollar betaald wordt aan de ontwikkelingslanden. Wij staan daar achter vanuit Europa, maar wij vinden dat ook een aantal groeilanden zoals bijvoorbeeld China hun verantwoordelijkheid moet nemen en bijdragen.”

"Morgen hebben we een akkoord"

Een nieuw klimaatakkoord moet er nu tegen morgenochtend zijn. “Er is nog een hele weg te gaan”, geeft Jill Peeters toe. “Maar we blijven optimistisch en realistisch. Morgen is hier waarschijnlijk een nieuw klimaatakkoord.”