Waarom Merkel maar 4e vrouw van jaar is

Angela Merkel is nog maar de vierde vrouw die van het Amerikaanse magazine helemaal alleen de titel 'Persoon van het Jaar' krijgt. Het is bovendien al 29 jaar geleden dat een vrouw deze eer te beurt viel. Dat Time al sinds 1927 vrijwel uitsluitend mannen van het jaar kiest, ligt volgens het magazine zelf aan het feit dat mannen nu eenmaal vaker machtige posities bekleden.

Van 'Man van het Jaar' naar 'Persoon van het Jaar'
De drie vrouwelijke voorgangers van Merkel zijn Wallis Simpson (de vrouw waarvoor de Britse vorst Eduard VIII in 1936 troonsafstand deed), Queen Elizabeth II (1952) en Corazon Aquino (president van de Filipijnen na de dictatuur van Ferdinand Marcos in 1986). Daarnaast duiken er nog enkele andere vrouwen op in het lijstje, maar nooit kregen zij de titel alleen. Tot 1999 werd er bovendien van 'Man van het Jaar' gesproken en niet 'Persoon van het Jaar'.

Hoewel er volgens Time 13 vrouwen de titel kregen, zijn er maar vier die ze niet hoefden te delen. Zo kregen Soong Mei-ling (1937) en Melinda Gates (2005) de titel samen met hun man en deelden Cynthia Cooper, Coleen Rowley and Sherron Watkins in 2002 samen de titel als klokkenluiders in een fraudeschandaal. Daarnaast waren de 'Amerikaanse vrouwen' in 1975 allemaal samen 'Persoon van het Jaar'. Ten slotte zijn er ook groepen die de titel kregen, zoals 'de ebolabestrijder'.

Vrouwonvriendelijke prijs of vrouwonvriendelijke wereld?
Dat er wel erg weinig vrouwen 'Persoon van het Jaar' zijn, geeft Time zelf toe. Vooral mensen op machtige posities krijgen de titel en dat waren (en zijn) vooral mannen. Time zegt wel dat het nu waarschijnlijk minder lang zal duren tot een vrouw de titel krijgt. Invloedrijke posities worden namelijk steeds vaker bekleed door vrouwen, zoals bijvoorbeeld Christine Lagarde (topvrouw van het IMF) of Aung San Suu Kyi (politica en activiste uit Myanmar).