Dader San Bernardino leende nog $28.500

Syed Farook, de man die vorige week op een vroeg kerstfeestje in San Bernardino veertien mensen doodschoot, heeft twee weken voor de schietpartij 28.500 dollar op zijn rekening gestort gekregen. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Dit voedt de hypothese dat de moorden met voorbedachte rade gebeurden.

Het geld was afkomstig van een lening bij Prosper Marketplace, die gefinancierd werd door Webbank.com. Na het krijgen van het geld, haalde Farook op 20 november 10.000 dollar af bij het bankkantoor van Union Bank in San Bernardino.

Volgens de Amerikaanse zender Fox News werd met dat geld Enrique Marquez betaald, die hem twee semi-automatische geweren AR-15 heeft verkocht. Die werden op 2 december gebruikt bij de moorden. De dagen na het krijgen van de lening zou de schutter ook nog eens driemaal 5.000 dollar hebben overgeschreven naar de rekening van zijn moeder. 

Deze geldtransfers doen volgens Amerikaanse media vermoeden dat de schietpartij wel degelijk werd voorbereid, en er niet kwam na een dispuut met collega's zoals eerst werd gedacht. Dat Farook de lening kreeg is niet zo verwonderlijk: hij was ambtenaar en verdiende meer dan 50.000 dollar per jaar, zeggen specialisten.