Rode Kruis wil praten met Islamitische Staat

Het Internationale Rode Kruis probeert in contact te komen met Islamitische Staat (IS). De hulporganisatie wil zo hulp kunnen bieden aan de 10 miljoen mensen in de gebieden die gecontroleerd worden door de terreurgroep.

Dat heeft ICRC-directeur-generaal Yves Daccord maandag in Genève gezegd op een conferentie om onder meer het internationaal humanitair recht te versterken. Dat recht staat immers in conflictgebieden als Syrië, Irak, Zuid-Sudan, Afghanistan en Jemen onder druk. 

"Radicaal neutraal"
"We zijn een radicaal neutrale organisatie," zegt directeur-generaal van het ICRC Yves Daccord. "Er zijn gebieden in handen van IS die zo goed als volledig ontoegankelijk zijn voor buitenstaanders. Maar de mensen daar hebben immens nood aan voedsel en medicijnen. Als wij daarvoor moeten praten met vertegenwoordigers van IS, zullen wij dat ook doen."

Structureel contact
Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) hoopt op een structureel contact met IS om zo in Irak en Syrië 10 miljoen mensen humanitaire - maar neutrale - hulp te kunnen bieden. Het ICRC had trouwens eerder al contacten met IS. Dit leidde tot de toevoer van bepaalde hulpgoederen zoals drinkwater.