Dossier President Trump

Trump wil grenzen dicht voor moslims

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wil de Amerikaanse grenzen sluiten voor alle moslims. Ook voor wie als toerist naar de VS wil. Hij zegt dat na de schietpartij in San Bernardino. De twee daders waren allebei moslim en zouden trouw hebben gezworen aan terreurbeweging Islamitische Staat.

Trump heeft het in de mededeling over de “haat” die volgens hem leeft bij de moslimgemeenschap. “Waar die haat vandaag komt, en waarom die er is, moeten we nog vaststellen. Zolang we niet in staat zijn dit te begrijpen, mag ons land niet het slachtoffer worden van vreselijke aanvallen van mensen die enkel geloven in de jihad en geen respect hebben voor het menselijk leven”, klinkt het.

Extreemrechtse opiniepeiling
Hij verwijst ook naar een opiniepeiling waaruit zou blijken dat een kwart van de moslims in de VS geweld tegen Amerikanen gerechtvaardigd vindt. Wat hij daar niet bij vertelt, is dat die peiling uitgevoerd is door een extreemrechtse denktank, die wel eens een onderzoek durft te sturen.

Ook voor toeristen
De maatregel moet voor Trump zowel voor immigranten als voor toeristen gelden. Over moslims die al in de VS wonen, wordt niet gesproken. Het is ook niet duidelijk hoe moet worden vastgesteld of iemand al dan niet moslim is.

Meteen kritiek
Het Witte Huis heeft meteen met afgrijzen gereageerd op het voorstel van Trump. Volgens hen gaat het resoluut tegen de Amerikaanse waarden in. Het is echter niet de eerste keer dat Trump bakken kritiek krijgt op een voorstel. Zo kondigde hij eerder al aan alle illegale immigranten uit Mexico en de rest van Latijns-Amerika te deporteren van zodra hij president is.