Krijgt elke Fin straks €800 basisinkomen?

Finland is van plan om elke burger maandelijks een basisinkomen van 800 euro te geven. In de plaats daarvoor worden wel alle andere uitkeringen geschrapt. De maatregel moet meer Finnen aan het werk krijgen, maar zal de overheid jaarlijks wel zo’n 52 miljard euro kosten.

De werkloosheidgraad in Finland kent momenteel een recordhoogte. Eén op de tien Finnen heeft geen werk, bij jongeren is dat één op de vijf. De regering hoopt dat een basisinkomen daar verandering in brengt, doordat het werklozen motiveert om een job te zoeken. Nu is het zo dat werkloze Finnen financieel vaker slechter af zijn doordat ze een onderbetaalde job aannemen om te verhinderen dat ze hun werkloosheiduitkering verliezen.

Ook voor wie wel werk heeft

Het basisinkomen is belastingvrij en zal worden betaald aan elke Fin. Voor diegenen met een job betekent het dus een leuk extraatje. Zeven op de tien Finnen dan zijn dan ook voor het plan, blijkt uit een eerste peiling. Het moet wel nog worden goedgekeurd door het parlement. Ten vroegste in november 2016 kan de maatregel ingaan.

Geen primeur

De Finse regering is in ieder geval niet de eerste die met dit idee komt. In het Nederlandse Utrecht start volgende maand een proefproject bij 250 werklozen. En ook in Zwitserland wordt aan soortgelijk plan gewerkt.

POLL: Ook in België?

Of zo’n gegarandeerd basisinkomen er ook in ons land komt, lijkt voorlopig niet te gebeuren. De werkloosheidsgraad in ons land ligt met 8,7% lager dan in Finland. En de Belgische werkloosheidsuitkeringen zijn ook hoger dan het Finse basisinkomen van 800 euro. Maar wat vindt u? Moet zo’n basisinkomen er ook bij ons komen, zelfs als daarvoor alle andere uitkeringen worden geschrapt?

De Finse regering wil in de plaats van een werkloosheidsuitkering een basisinkomen van € 800 voor elke burger. Vindt u dit ook een goed idee voor ons land? Lees het hele artikel hier: http://vtmnieu.ws/1loiFF2

Posted by VTM NIEUWS on maandag 7 december 2015