Peking getroffen door 'airpocalyps'

Voor de eerste keer geldt in Peking alarmcode rood vanwege de luchtvervuiling in de Chinese hoofdstad. Het is een ongeziene beslissing van de Chinese autoriteiten nu de hoofdstad getroffen wordt door een ware ‘airpocalyps’. Die aankondiging komt er net nu in Parijs de VN-klimaattop zich in de laatste rechte lijn bevindt.

Vanaf morgenochtend geldt voor de 20 miljoen inwoners van Peking de alarmcode, en dat zal tot donderdag duren, meldt het Bureau voor Milieubescherming van de stad. Het noorden van het land wordt al enkele dagen verstikt door een dikke laag vervuilende mist.

Voor het verkeer geldt een alternerend systeem. Enkel elektrische voertuigen zullen mogen blijven rondrijden, voor andere voertuigen geldt dat ze om de dag de stad in mogen. Daarnaast worden de buitenwerven stilgelegd, mogen zware vrachtwagens de stad niet meer in en moeten de meest vervuilende fabrieken hun activiteiten stil leggen. Scholen krijgen de raad om hun deuren te sluiten, maar dat is niet verplicht. Zondag al had de stad scholen gevraagd om drie dagen lang hun buitenactiviteiten op te schorten.

De luchtvervuiling in de grote steden in China is een van de voornaamste oorzaken geworden van de onvrede onder de bevolking. China is de grootste vervuiler ter wereld en heeft vorige week bekengemaakt dat het de uitstoot van de "voornaamste vervuilende stoffen" in de kolencentrales met 60 procent wil verminderen tegen 2020.