"Dit zet de toon voor 2017 in Frankrijk"

Het belang van de regionale verkiezingen in Frankrijk is niet zo groot. “Maar het is wél een belangrijke graadmeter voor de presidentsverkiezingen van 2017”, zegt VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck.

Meer dan de samenstelling van een regionale raad staat er niet op het spel. Maar de regionale verkiezingen moeten vooral gezien worden als een voorbode voor de presidentsverkiezingen van 2017. “Zoals de kaarten nu liggen haalt Marine Le Pen de tweede ronde in 2017 en zal ze het daar opnemen tegen Sarkozy en niet tegen de huidige president François Hollande of een andere socialist”, legt Van Spilbeeck uit.

Het is nu afwachten wat de tweede ronde van de regionale verkiezingen zal opleveren. “De grote discussie die nu leeft is of de partij die nu derde staat zich moet terugtrekken in het voordeel van de tweede. Sarkozy liet al weten dat hij zich niet terugtrekt, de PS zal dat wel doen in de regio’s waar het Front National gewonnen heeft.”

Of het Front National in de tweede ronde weer zo’n monsterscore haalt, is niet zeker. “Ze hebben geen stemreserve”, legt Van Spilbeeck uit. “Iedereen die voor hen wil stemmen, heeft al gestemd. Bij bijvoorbeeld de PS zie je dat zij kunnen teren op de stemmers van de kleinere linkse partijen die de kiesdrempel niet haalden.”