Obama wil samen met moslims strijden

President Obama wil IS vernietigen, maar grondtroepen in Syrië en Irak komen er niet. Dat kondigde hij gisteren aan tijdens een televisietoespraak in vanuit de Oval Office, naar aanleiding van het bloedbad in San Bernardino. De toespraak kreeg veel gewicht op voorhand, maar bleek achteraf dus niet zo spraakmakend. Opvallend: Obama ziet ook een grote rol voor de moslims, die zonder excuus moeten strijden tegen radicalisering.

Het was nog maar de derde keer dat Obama het land toesprak vanuit zijn kantoor in Washington, het woord historisch werd op voorhand aangehaald. Uiteindelijk bleek dat een overschatting: de Amerikaanse president komt niet op de proppen met een nieuwe strategie tegen Islamitische Staat. Het doel blijft IS vernietigen, maar grondtroepen komen er niet. “Amerikaanse soldaten die daar om het leven komen, dat is net wat IS wil”, zegt Obama. Dat zou bovendien “een lange en kostbare oorlog” worden, wat hij wil vermijden. Luchtaanvallen en steun aan lokale medestanders, de huidige strategie, blijft behouden. Het doel: "We zullen IS vernietigen, net als alle andere organisaties die ons willen beschadigen. We zullen de terroristen opjagen, waar ze zich ook bevinden."

Moslims

Obama besteedde in zijn toespraak ook veel aandacht aan de islam. Zo hoopt hij dat het huidige terreurklimaat niet tot haat leidt tegen de miljoenen moslims in de VS. "IS spreekt niet in naam van de islam", zei hij. "Het zijn misdadigers en moordenaars". Toch ziet hij ook een verantwoordelijkheid voor moslims, die krachtiger moeten strijden tegen "extremistische ideologieën." Maar de boodschap van de president ging ook vooral over samenwerking: "We moeten moslims zien als onze sterkste bondgenoten en hen niet van ons afduwen."

"We zullen overwinnen"

De dodelijke schietpartij in San Bernardino wordt gezien als een terreurdaad. Het koppel dat het bloedbad aanrichtte, was geradicaliseerd. Toch zijn er volgens Obama geen aanwijzingen dat de daders vanuit het buitenland aangestuurd werden. "De terreurdreiging is reëel, maar we zullen het overwinnen. We moeten opletten dat het geen strijd wordt tussen Amerika en de islam."