Front National wordt grootste in Frankrijk

Ruim drie weken na de terreuraanslagen in Parijs, heeft het extreemrechtse Front National (FN) bij de regionale verkiezingen in Frankrijk een historische overwinning geboekt. De partij komt uit op een nationale score van 28 procent, zo blijkt uit gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken, op basis van nagenoeg volledige uitslagen. 

FN groeit daarmee uit tot de grootste partij van Frankrijk. De partij gaat de Republikeinen van Nicolas Sarkozy (27 procent) en de PS van president François Hollande (23,5 procent) vooraf. FN is ook in zes van de dertien regio's de grootste partij geworden. Vooral de overwinningen in Nord-Pas-de-Calais-Picardie, Provence-Alpes-Côte d'Azur en Alsace-Champagne-Ardennes-Lorraine worden als erg belangrijk beschouwd. Verder haalde de partij het ook in de regio's Centre-Val de Loire, Bourgogne-Franche-Comté en Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées.

Dankzij aanslagen?

De overwinning van Front National is geen verrassing. De partij deed het al langer goed en lag ook op kop in de peilingen. Mogelijk hebben ook gebeurtenissen zoals de vluchtelingencrisis en de aanslagen in Parijs stemmen opgeleverd.

De Republikeinen van Sarkozy komen als tweede grootste partij uit de bus. De socialisten van Hollande lijken dan weer macht te zullen verliezen, al krijgen zij in de tweede ronde volgende week welllicht wat stemmen die nu nog naar de groenen en radicaal links gingen. De socialistische kopman Cambadelis roept links ook op samen te werken tijdens die tweede ronde. Voor de noordelijke en zuidoostelijke regio, waar Marine en Marion Le Pen alle concurrentie wegblazen, geeft Cambadelis het wel op en trekt hij zijn partij terug. Meer zelfs, hij vraagt de linkse kiezers om er te stemmen voor de partij van Sarkozy en een overwinning van Front National alsnog te vermijden.

Sarkozy: "Alliantie uitgesloten"

Een alliantie tussen de Republikeinen en de socialisten lijkt onwaarschijnlijk. Dat is nochtans een optie om extreemrechts in de tweede ronde te counteren, maar volgens Sarkozy is hier geen sprake van. “Ik wil geen fusie met de socialisten, noch een terugtrekking van de lijsten van mijn partij”, zegt hij.