Dossier Strijd tegen IS

Obama houdt tv-speech over terreur

De Amerikaanse president Obama houdt vanavond een televisietoespraak over terrorisme. Die komt er vier dagen na de dodelijke schietpartij in San Bernardino, die het leven kostte aan veertien mensen.

De speech zal om 20 uur plaatselijke tijd (maandagochtend 2 uur Belgische tijd), dus in volle primetime, op Amerikaanse televisiezenders te zien zijn. Obama geeft de toespraak vanuit het Oval Office, zijn privékantoor in het Witte Huis. Het is nog maar de derde keer in zijn zeven jaren als president dat hij dat doet. De twee vorige keren gebeurde dat in 2010, naar aanleiding van de olieramp in de Golf van Mexico en om het einde van de oorlog in Irak aan te kondigen.

"Wordt belangrijk nieuws"

“Dat hij dit nu een derde keer doet, wijst erop dat hij zeer belangrijk nieuws zal aankondigen”, vertelt VTM NIEUWS-reporter Greet De Keyser. “Obama zal onder meer een laatste stand van zaken geven over het onderzoek naar de schietpartij in San Bernardino. Hij zal ook heel wat informatie geven over de strijd tegen terreur in de Verenigde Staten”, vertelt De Keyser.

Mogelijk licht Obama ook een nieuwe strategie toe om terreurbeweging Islamitische Staat te vernietigen. “Obama belde vanochtend nog met de Franse president Hollande over de internationale strijd tegen terreur. De afgelopen dagen liet hij ook al weten dat hij IS wil verwoesten.”