Dossier Strijd tegen IS

Fabius: "Vertrek Assad niet meteen nodig"

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, heeft verklaard dat het vertrek van Bashar al-Assad niet langer strikt noodzakelijk is voor een politieke transitie in Syrië. Fabius zei een en ander in een interview met een regionale Franse krant. "De strijd tegen Daesh (IS) is beslissend, maar zal slechts volledig doeltreffend zijn als de Syrische en regionale krachten zich verenigen. Hoe is dat mogelijk zolang Bashar a-Assad, die zoveel gruwelijkheden heeft begaan en die een deel van de bevolking tegen heeft, president is? ", vraagt Fabius zich zaterdag af in de krant Le progrès de Lyon.

"Een eengemaakt Syrië betekent een politieke overgang. Dat wil niet zeggen dat Assad moet vertrekken voor die overgang, maar wel dat er garanties moeten zijn voor de toekomst", aldus de Franse minister van buitenlandse Zaken. Frankrijk, dat net als de VS en de landen die deel uitmaken van de internationale coalitie bombardementen uitvoert op IS in Irak en Syrië, is op zoek naar politieke oplossingen om een einde te maken aan vier jaar oorlog in het land.

Parijs stelt voor om tegen IS ook een Syrisch leger in te zetten dat niet meer onder Assad staat. "Het is niet mogelijk om samen te werken met het Syrische leger zolang Bashar al-Aassad aan het hoofd staat, maar vanaf het moment dat er een politieke overgang is geweest en al-Assad niet meer aan het hoofd staat, kunnen we ons associëren met het Syrische leger."