Dit zijn de daders van bloedbad Californië

De FBI heeft foto’s vrijgegeven van de twee daders van de schietpartij in San Bernardino. Het bloedbad wordt nu ook officieel onderzocht als een terreurdaad. Dat komt omdat de vrouwelijke verdachte, Tashfeen Malik, net voor de aanslag in een Facebookpost nog trouw beloofd had aan de Islamitische Staat. Ook haar man, Syed Rizwan Farook, zou in contact gestaan hebben met twee terreurgroepen. IS heeft in verschillende berichten laten weten dat het inderdaad om twee medestanders gaat.

Bij de schietpartij in een buurtcentrum in San Bernardino, in de Amerikaanse staat Californië, vielen woensdag minstens 14 doden. De daders zijn de 28-jarige Syed Farook, een Amerikaanse burger en werknemer van de stad, en zijn 27-jarige vrouw, Tashfeen Malik. Ze trouwden in 2014 in de Verenigde Staten en kregen zes maanden geleden een dochter. De twee daders werden door de politie doodgeschoten.

Dader was erg conservatieve moslima

“Ondertussen weten we van de vrouw dat ze geboren is in Pakistan, in een zeer conservatief moslimgezin. In 2014 kwam ze pas naar de Verenigde Staten. Tashfeen Malik was een zeer conservatieve moslima, haar schoonbroers zagen nooit haar gelaat omdat ze altijd een hijab droeg,” vertelt VS-correspondente van VTM NIEUWS, Greet De Keyser. Volgens familieleden was haar man, Syed Farook, niet echt conservatief tot hij haar leerde kennen. “Vanaf dan liet hij een baard groeien en ging hij dagelijks naar de moskee”.

"Kleine terreurcellen zijn zeer gevaarlijk"

De FBI maakt zich zorgen om die kleine terreurcellen. “In plaats van in Syrië te komen strijden, roept IS nu aanhangers op om zelf aanslagen te beramen in het thuisland”. En dat is bijzonder gevaarlijk volgens de instanties.