IS eist aanslag in San Bernardino op

IS eist de aanslag van woensdag in Californië op. "De man en vrouw die 14 mensen doodschoten in San Bernardino, zijn wel degelijk twee van onze medestanders," zegt de terreurorganisatie in berichten naar de buitenwereld. De Amerikaanse politiedienst FBI heeft de moordpartij nu ook betiteld als een daad van terreur.

De daders, Syed Rizwan Farook en zijn vrouw Tashfeen Malik vielen woensdag zwaargewapend binnen in het zorgcentrum. Daar waren toen zo’n tachtig mensen aanwezig. Veertien onder hen overleefden het niet. De twee daders werden doodgeschoten door de politie.

Tot nu toe luidde het dat hun motieven nog onduidelijk waren, maar alles wijst nu toch meer in de richting van terrorisme. De FBI heeft daar alvast duidelijke signalen voor. Eerder vandaag raakte al bekend dat de vrouwelijke dader, Tashfeen Malik, een aanhanger was van Islamitische Staat. Of de schietpartij ook direct is gelinkt aan de terreurbeweging, is nog niet duidelijk. Volgens FBI-directeur waren de twee sterk geradicaliseerd, maar het zou er voorlopig niet op wijzen dat ze ook deel uitmaakten van een groot internationaal terreurnetwerk.