Akkoord uitwisseling passagiersgegevens

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken hebben een akkoord bereikt over de uitwisseling van passagiersgegevens van vliegtuigen. Die uitwisseling tussen de lidstaten moet het makkelijker maken om terroristen te onderscheppen. Het dossier sleept al jaren aan, maar nu pas is er een akkoord over hoe die uitwisseling moet verlopen.

Het Europees parlement moet nu de goedkeuring geven aan het akkoord. Van zodra dat in orde is, krijgen de lidstaten twee jaar de tijd om het nieuwe systeem toe te passen. “In de praktijk komt het er op neer dat vliegtuigmaatschappijen de gegevens zullen doorgeven aan de inlichtingendiensten”, vertelt VTM NIEUWS-reporter Jelle Frencken. “De lidstaten zullen de gegevens dan kunnen opvragen. Maar dat moeten ze wel actief doen, automatisch gebeurt dat niet.”

De gegevens worden zes maanden bewaard, maar er is al sprake van een manier om daar nog een mouw aan te passen. Dat bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). “We kunnen dit openbreken naar vijf jaar. Dat kan wanneer het echt noodzakelijk is. Het zijn de lidstaten die daar zelf een administratief systeem voor zullen moeten bedenken.”