Dossier Strijd tegen IS

Duitsland keurt missie tegen IS goed

De Duitse Bondsdag (parlement) heeft de inzet van strijdkrachten tegen terreurmilitie Islamitische Staat (IS) vrijdag goedgekeurd. Tot 1.200 soldaten, zes verkenningsvliegtuigen en een fregat zullen zo tot eind 2016 de internationale coalitie in de strijd tegen IS-terreur ondersteunen. Duitsland zal weliswaar zelf geen bombardementen uitvoeren.

In totaal stemden 445 leden van de Bondsdag voor de operatie, terwijl 146 tegenstemden. Er waren ook zeven onthoudingen. De ja-stemmen kwamen bijna uitsluitend uit het kamp van de regeringscoalitie met de christelijke en sociaaldemocraten. De operatie moet een jaar lang duren en 134 miljoen euro kosten. De Bondsdag moet stemmen over een mogelijke verlenging van de missie.

Het Duitse leger zal de coalitie tegen IS in Syrië en Irak steunen via zes Tornado-gevechtsvliegtuigen voor verkenningsvluchten. Duitsland zal zelf geen bommen werpen. Het Duitse fregat Augsburg wordt - zoals het Belgische fregat Leopold I - ingezet voor de bescherming van het Franse vliegdekschip Charles-de-Gaulle. Een tankvliegtuig moet dan weer langere aanvalsoperaties mogelijk maken.