Eerste Parijse bar na aanslagen heropend

De bar La Bonne Bière in Parijs heeft vandaag opnieuw de deuren geopend, als eerste van de zes cafés en restaurants die door de aanslagen van 13 november zijn getroffen. In de bar kwamen vijf mensen om het leven.

Het etablissement "wiste de stigmata van die nachtmerrie" en besliste te heropenen "om de wijk te doen herleven". "We willen hen tonen dat we sterker zijn dan hen", aldus de uitbater Audrey Bily tijdens een geïmproviseerde persconferentie. "We hebben enkele werkzaamheden uitgevoerd, de muren herschilderd. Het café Bonne Bière is een plaats van ontmoetingen, uitwisselingen en delen." Voor het oog van talrijke camera's dronk rond 9.30 uur een tiental klanten een koffie in de bar.

Een naburige pizzeria, Casa Nostra, is nog steeds gesloten, net als de bar Le Carillon en het restaurant Le Petit Cambodge op enkele honderden meters van het café. Die zaken waren ook getroffen door de aanslagen. Bij het geweld in de Franse hoofdstad vielen 130 doden en honderden gewonden. De meeste slachtoffers vielen in de concertzaal Bataclan.