Pistorius toch schuldig aan moord

Het hof van beroep in Zuid-Afrika heeft Oscar Pistorius in beroep veroordeeld tot moord op Reeva Steenkamp. Eerder was Pistorius veroordeeld tot dood door schuld, maar nu wordt die veroordeling verzwaard tot moord. Het betekent ook dat Pistorius een nieuwe straf zal krijgen. Hij riskeert nu minimaal 15 jaar cel.

Pistorius schoot op 14 februari 2013 zijn toenmalige vriendin Reeva Steenkamp dood in hun huis in Zuid-Afrika. De olympiër beweerde altijd dat hij dacht dat er inwoners in huis waren en daarom schoot op de badkamerdeur. Het ging echter om zijn vriendin, die stierf aan haar verwondingen.

Pistorius werd vorig jaar in september veroordeeld tot 5 jaar cel voor dood door schuld en moest naar de gevangenis. De aanklager ging toen echter in beroep tegen die beslissing. In oktober kwam hij vervroegd vrij, waarna hij zijn straf verder mocht zetten als huisarrest en door middel van taakstraffen.

Nu is hij bij de behandeling van de zaak in beroep echter veroordeeld voor moord, dat is een zwaarder feit dan dood door schuld. Daardoor riskeert Pistorius nu opnieuw naar de gevangenis te moeten. De minimumstraf in Zuid-Afrika voor moord is 15 jaar.

Volgens de rechtbank stond het vorige vonnis van rechter Thokozile Maspia vol "fundamentele fouten". Een veroordeling voor moord houdt in Zuid-Afrika een minimumcelstraf van 15 jaar in.