Dit zijn de daders van schietpartij Californië

De twee daders van het bloedbad in San Bernardino, in de Amerikaanse staat Californië, zijn een 28-jarige Amerikaan die voor de gemeente werkt en zijn vrouwelijke partner van 27. De twee stormden samen zwaarbewapend het buurtcentrum binnen en openden het vuur. Wat het exacte motief was van de twee, moet nog onderzocht worden door de politie. Maar de agenten sluiten voorlopig niet uit dat het om een terroristische aanval gaat.

Syed Farook (28) was al vijf jaar werknemer van de gezondheidsdienst van de gemeente San Bernardino en was gisterenavond zelf aanwezig in het buurtcentrum. Daar vond op dat ogenblik een kerstfeest van de gemeente plaats, maar na een woordenwisseling is hij daar weggegaan.

Even later keerde hij zwaarbewapend met handvuurwapens, aanvalswapens en explosieven terug naar het buurtcentrum, samen met Tshfeen Malik, een 27-jarige vrouw met wie hij volgens de politie samenwoonde.

De twee richtten een bloedbad aan in het buurtcentrum: 14 mensen komen om het leven en 17 anderen raken gewond. Malik en Farook kunnen ontkomen, maar wanneer de politie hen op het spoor is en arriveert bij hun huis, vluchten ze weg in een donkere terreinwagen. Na een achtervolging en een vuurgevecht met de politie worden de twee doodgeschoten.

Schoonbroer dader: "Kan niet uitdrukken hoe verdrietig ik ben"

Kort na het bloedbad gaf Farhan Khan, de schoonbroer van Syed Farook, een reactie aan de Amerikaanse pers. “De reden dat ik hier ben is om te praten tegen de slachtoffers en uit te drukken hoe verdrietig mijn familie is over wat er gebeurd is. Dat is waarom ik hier ben. Vraag me niet wat hij was, waarmee hij bezig was, of hoe  het met hem ging. Op die dingen wil ik niet ingaan.”

“Ik kan niet uitdrukken hoe verdrietig ik ben bij wat er vandaag gebeurd is. Mijn gedachten gaan naar de mensen die hun leven hebben verloren. Ik ben zeer triest voor de mensen die gestorven zijn en voor de gewonden. Ik wens hen een snel herstel toe. Ik heb er geen idee van waarom hij dat zou doen. Ik heb absoluut geen idee. Ik ben zelf in shock.”