Kaboré president in Burkina Faso

Roch Marc Christian Kaboré, kandidaat van het "ancien regime" van ex-president Blaise Compaoré die vorig jaar gedwongen werd af te treden, is verkozen tot de nieuwe president van Burkina Faso. Dat maakte de kiescommissie (Ceni) maandagnacht bekend.

Er is geen tweede verkiezingsronde nodig. Kaboré haalde immers de absolute meerderheid, met 53,49 pct (1.668.169 stemmen). Zijn belangrijkste tegenstander Zephirin Diabré behaalde 21,65 pct van de stemmen. Die zou intussen ook al zijn nederlaag hebben toegegeven.

"Apparatsjik"
Roch Marc Christian Kaboré, een 58-jarige bankier en een indrukwekkende fysieke verschijning, was jarenlang een "apparatsjik" van het regime-Compaoré. In januari 2014, electoraal onraad ruikend, blies hij de bruggen met "beau Blaise" op.

Tien maanden later werd Compaoré opzijgezet terwijl hij probeerde de grondwet zodanig aan te passen dat hij nog eens een ambtstermijn kon aansnijden. Tijdens zijn regime was Kaboré onder andere premier en meermaals minister. Momenteel geldt hij echter als "gematigd" en "bereid tot de consensus".