Dossier Terreur in Parijs

Is dit het echte 'brein' achter aanslagen in Parijs?

Niet de Belg Abdelhamid Abaaoud is het ‘brein’ achter de aanslagen in Parijs, maar wel de Fransman Fabien 'Omar' Clain. Deze Syriëstrijder eiste de aanslagen in naam van Islamitische Staat op en komt steeds meer in het vizier van de speurders als de man die aanslagen in Parijs heeft beraamd. Al zou ook de Syriër Abou Mohamed al-Adnani een belangrijke rol hebben gespeeld. Hij wordt aanzien als de 'minister van Aanslagen' van Islamitische Staat.

Fabian Clain werd geboren in Toulouse en in 2009 veroordeeld tot vijf jaar cel als lid van een netwerk dat strijders naar Irak hielp. Meteen na zijn vrijlating vertrok hij samen met zijn gezin naar Syrië, waar hij op dit moment nog steeds zou verblijven. Het is zijn stem die in een geluidsopname de aanslagen in Parijs opeist voor Islamitische Staat.

Aanvankelijk werd gedacht dat hij niet meer dan de boodschapper was, maar nu gaat het onderzoek steeds meer in zijn richting wijzen als mogelijk 'brein' van de aanslagen. Dat melden verschillende Franse media. Clain zorgde ook voor de radicalisering van Mohammed Merah, die in maart 2012 bij verschillende schietpartijen 3 Franse militairen, 3 Joodse kinderen en een Joodse man doodschoot in Zuid-Frankrijk.

Ook 'minister van Aanslagen' duikt op

Daarnaast vermelden Franse en Britse media ook het opduiken van Abou Mohamed al-Adnani in het onderzoek naar de aanslagen van Parijs. Al-Adnani wordt gezien als de ‘Minister van Aanslagen’ van Islamitische Staat. Tijdens de Amerikaanse inval in Irak, was al-Adnani in 2005 één van de eerste buitenlandse strijders die mee tegen de coalitietroepen vocht. Nadien werd hij vooral bekend als “officiële woordvoerder” van Islamitische Staat en wordt hij door verschillende buitenlandse inlichtingendiensten gezien als één van de belangrijkste leiders van de terreurgroep.

Op 22 september 2014 publiceerde Islamitische Staat een videoboodschap waarin al-Adnani moslims over de hele wereld oproept ongelovigen te vermoorden. Daarbij viseert hij vooral de “hatelijke en vuile” Fransen. In mei van dit jaar beloofde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken 5 miljoen dollar voor informatie die naar zijn aanhouding leidt.

In zijn rol van ‘Minister van Aanslagen’ zou de Syrische prediker een netwerk van Europese terroristische cellen aansturen. Die cellen zouden uit teruggekeerde Syriëstrijders bestaan en bevinden zich in minstens vijf Europese landen: België, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië. Met die cellen zou al-Adnani al verschillende aanslagen, waaronder die van 13 november in Parijs, gepland hebben. Als de Britten binnenkort starten met luchtaanvallen op Islamitische Staat, zal al-Adnani volgens de Sunday Times één van de voornaamste doelwitten zijn.