Langverwachte klimaattop van start

In Parijs is de langverwachte klimaattop van start gegaan. Delegatieleiders uit 195 landen gaan de komende twaalf dagen op zoek naar een nieuw wereldwijd klimaatakkoord. Vanochtend hebben enkele grote wereldleiders de vergadering al toegesproken. Deze namiddag gaat het werk voort. U kan dit volgen via de livestream van VTM NIEUWS.

De staatshoofden en regeringsleiders werden vanochtend ontvangen door de Franse president Hollande, premier Valls en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Opvallend, geen enkel staatshoofd of minister komt met een elektrische wagen of hybride naar de top. Eén voor één arriveren ze in een vervuilende luxewagen.

Minuut stilte voor aanslagen

De plenaire vergadering van de klimaattop ging van start met een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Het was de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon die zijn collega’s daartoe opriep.

"Falen is geen optie"

De klimaattop duurt 12 dagen. Vandaag gaan de debatten van start, op vrijdag 11 december moet er een akkoord zijn. De ambitie is om de opwarming van de aarde te beperken tot twee graden Celcius. Er moeten ook middelen worden gevonden voor de landen die nu al getroffen worden door de klimaatsverandering. De Franse president Hollande benadrukte tijdens zijn openingsspeech dat teleurstellen geen optie is. “We hebben dat recht niet”, zei hij. “Want het zijn de volkeren, miljarden mensen, die op ons rekenen.”

Als de wereldleiders willen slagen in hun doel, is de rol van China en de Verenigde Staten zeer belangrijk. De twee zijn de grootste vervuilers op onze planeet, maar zijn zich wel bewust van hun verantwoordelijkheid. President Obama had daarover vanochtend ook al een ontmoeting met zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jingping.

“Als grootste uitstoters van CO2, zijn we het erover eens dat het onze verantwoordelijkheid is te reageren”, aldus Obama. Tijdens zijn toespraak zei hij ook dat de top een keerpunt is. “Dit is het moment om eindelijk te beslissen dat we onze planeet gaan redden.”

 

Enorme veiligheidsmaatregelen

Voor de klimaattop in Parijs worden enorme veiligheidsmaatregelen genomen. Dat ondervinden zelfs de staatshoofden en regeringsleiders. Zo mochten de Braziliaanse president Dilma Rousseff en de Japanse premier Shinzo Abe de vergadering niet in omdat ze niet de juiste badge droegen. Ook enkele ministers van de Duitse bondskanselier Merkel waren niet welkom omdat ze niet de juiste badge hadden.