Klimaatmarsen in Manila en Brisbane

Duizenden mensen zijn vandaag op straat gekomen in de Filipijnse hoofdstad Manilla en het Australische Brisbane om te eisen dat er de komende weken in Parijs een sterk akkoord uit de bus komt om de klimaatopwarming tegen te gaan. Wereldwijd zijn er dit weekend trouwens marsen voor het klimaat, van Tokio over Sao Paulo en Mexico-Stad tot New York en Londen.

In Manilla waren er volgens de politie meer dan 2.500 betogers die opriepen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. De verwachting is dat dat aantal nog aangroeit in de loop van de dag. De Filipijnen, die regelmatig geteisterd worden door cyclonen en taifoens, worden beschouwd als één van de landen die het meest bedreigd worden door de klimaatopwarming.

Australië gaf gisteren al de aftrap voor de reeks klimaatmarsen met tienduizenden manifestanten in Melbourne. Zaterdag waren er in Brisbane dan zo'n 5.000 deelnemers voor een mars met onder meer vertegenwoordigers van de Aboriginals, bewoners van eilanden in de Stille Oceaan en jeugdbewegingen. De eilanden in de Stille Oceaan zijn kwetsbaar voor klimaatveranderingen, met name omdat het zeeniveau stijgt en zij door overstroming bedreigd worden. Australië is, in verhouding tot de bevolking, dan weer één van de landen met de grootste CO2-uitstoot ter wereld. Redenen zijn het belang van de mijnsector en de grote Australische afhankelijkheid van steenkool.

De VN-klimaatconferentie, in aanwezigheid van zo'n 150 staats- en regeringsleiders, begint maandag in Parijs onder scherpe veiligheidsmaatregelen. Door de aanslagen in de Franse hoofdstad van 13 november zijn manifestaties verboden. De internationale gemeenschap wil de opwarming van de aarde beperken tot 2 graden Celsius.