Dossier Terreur in Parijs

Hollande: "Zij hebben de dood, wij de liefde"

Twee weken na de vreselijke aanslagen herdenkt Parijs de slachtoffers. Vlakbij de Dome des Invalides werd een grote herdenkingsplechtigheid georganiseerd. De namen en de leeftijden van de 130 slachtoffers worden één voor één afgeroepen. De meesten zijn jonger dan 35. Er heerst een oorverdovende stilte op de plaats aan Les Invalides.

François Hollande neemt op de tonen van de Marseillaise plaats op een stoel in de voorgrond. Achter hem zit een duizendtal aanwezigen in de tribunes.

"Quand on n'a que l'amour"

Nolwenn Leroy, Camelia Jordana en Yael Naim zingen ‘Quand on n’a qua l’amour’ van Jacques Brel. Terwijl worden de foto's van de 130 slachtoffers getoond.

130 slachtoffers één voor één geëerd

De namen en de leeftijden van de 130 slachtoffers worden één voor één afgeroepen. De meesten zijn jonger dan 35. Er heerst een oorverdovende stilte op de plaats Les Invalides.

"Zij hebben de dood, wij de liefde"

President François Hollande was de enige spreker op de herdenking. In zijn speech riep Hollande de Fransen op om te blijven buitenkomen. "Want de terroristen willen ons verdelen. Zij geloven in de dood, maar wij in de liefde van het leven."

Veel van de slachtoffers waren muziekliefhebbers. "Om de terroristen een antwoord te bieden, zullen we onze liederen en concerten vermenigvuldigen. We zullen blijven gaan naar stadions, en vooral naar het Stade de France."

"Ook tiental gewonden aanwezig"

Ook een tiental gewonden van bij de aanslagen was aanwezig. Zij werden met een rolstoel of zelfs op hun ziekenhuisbed binnengebracht op het plein. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez die aanwezig was op de herdenkingsplechtigheid in Parijs. “Ook zij wilden nog eens hun rouw betuigen aan de mensen die het niet gehaald hebben.”

Opmerkelijk was dat Elio Di Rupo aanwezig was, maar niet huidig premier Charles Michel. “François Hollande had geen enkel staatshoofd of regeringsleider uitgenodigd. Toch was Di Rupo aanwezig, en dat ligt toch wel gevoelig als Michel niet is uitgenodigd.”

Beelden plechtigheid: Frans ministerie van Defensie