Laatste 5 jaren waren warmste ooit

De jaren 2011 - 2015 zijn de warmste vijf jaren ooit gemeten. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van World Meteorological Organization (WMO) over de stand van het klimaat. In de afgelopen periode waren er veel meer extreme weersomstandigheden, vooral hittegolven, dan voordien. "We moeten dringend ingrijpen", aldus het WMO. 

De extreme weersomstandigheden komen voort uit de klimaatverandering die veroorzaakt wordt door de mens. Het gaat bijvoorbeeld over de hittegolven in India en Pakistan en zware regenval met overstromingen in Zuid-Amerika, Noord-Afrika en China. "Als er niets gebeurt en we zo verder doen, kan de temperatuur oplopen met vijf à zes graden", aldus Michel Jarraud, topman van de WMO. 

Ook 2015 lijkt op weg om records te breken, het wordt waarschijnlijk het warmste jaar ooit gemeten. Dat komt vooral door de grote hoeveelheden broeikasgassen in de atmosfeer. Daarnaast waren de oppervlaktetemperaturen van oceanen nooit hoger dan dit jaar. "De gemiddelde temperatuur ligt nu één graad hoger dan in de pré-industriële samenleving, dat is een mijlpaal, maar zeker geen positieve", concludeert de WMO.

Maandag start in Parijs de klimaatconferentie van de Verenigde Staten. Het doel van de conferentie is om de uitstoot van broeikasgassen te beperken zodat de klimaatopwarming beperkt blijft tot maximaal twee graden. "We hebben de kennis en de middelen om in te grijpen. Wij hebben een keuze. De volgende generaties niet meer".