Zo anders is de wereld na 44 jaar cel

Maar liefst 44 jaar zat Otis Johnson in een Amerikaanse cel, toen hij vorig jaar werd vrijgelaten. En wat was de wereld op die tijd veranderd. Wanneer de man in New York over Times Square wandelt voelt hij zich in de gaten gehouden door duizenden CIA-agenten. “Het was alsof ze tegen zichzelf aan het praten waren, met hun iPhones en draadjes in de oren”.

Otis was 25 toen hij 1975 werd veroordeeld voor poging tot moord op een politieagent. Hij ging 44 jaar de cel en kwam in augustus 2014 vrij. Hij was toen 69. Nieuwszender Al-Jazeera volgde de man één dag lang, terwijl hij van de ene verbazing in de andere viel.

“Toen ik pas vrij was, bleef ik hier gewoon stilstaan”, vertelt hij over Times Square. “Ik keek naar alle gekke dingen. Die telefoondinges bijvoorbeeld, iPhones noemen ze het. Sommigen kijken zelfs niet waar ze wandelen. Ik vraag me af hoe ze dat doen.”

"Contact met familie verloren" 

De lange gevangenisstraf heeft de man ook mentaal getekend. “Ik denk dat het 1998 was toen ik het contact met mijn familie verloor. Dus toen ik de gevangenis verliet, was ik eigenlijk alleen. Ik had geen familie, geen vriendin, geen broers of zussen.”