Agent aangeklaagd voor moord zwarte

Een politieagent die in oktober 2014 in de Amerikaanse stad Chicago een 17-jarige Afro-Amerikaan doodschoot, is dinsdag aangeklaagd voor moord. Dat heeft het parket meegedeeld. Intussen is ook een bewakingsvideo gelekt van het incident. In Chicago braken na het lekken van de video relletjes uit.

De 37-jarige agent Jason Van Dyke zou in totaal zestien keer op Laquan McDonald hebben geschoten. Ook toen de jongen al op de grond was gevallen, werden er nog schoten gelost. Pas nadat andere agenten duidelijk hadden gemaakt dat hij moest ophouden, staakte Van Dyke het vuren.

Procureur Anita Alvarez zegt dat de beslissing om Van Dyke formeel aan te klagen versneld werd omdat er woensdag politiebeelden van het incident worden verspreid. Volgens de krant Chicago Tribune zijn de agenten voorbereid op mogelijke protestacties die kunnen volgen na het zien van de videobeelden. "De video is choquerend, hij is erg gewelddadig", zegt Alvarez.

Van Dyke is in voorlopige hechtenis genomen. Zijn verdediging benadrukt dat McDonald een mes bij zich had en onder invloed was van drugs.

Bewakingsbeeld

Gisteravond doken er ook beelden op van het incident in oktober 2014. Op de beelden is te zien hoe Van Dyke de 17-jarige McDonald neerschiet. Na het lekken van de video brak er in de straten van Chicago protest uit. Politie moest tussenkomen om de gemoederen te bedaren.

Opgelet: Deze beelden zijn niet voor gevoelige kijkers