Dossier Terreur in Parijs

Twee bommengordels in flat Abaaoud

Bij de antiterreuractie in het Franse Saint-Denis vorige week dinsdag, waarbij Abdelhamid Abaaoud werd gedood, heeft de politie twee bommengordels en een automatisch wapen gevonden. Dat heeft de Franse procureur François Molins gezegd tijdens een persconferentie.

Abaaoud en zijn kompanen waren effectief van plan om een nieuwe aanslag te plegen op het zakencentrum La Défense, zo blijkt uit het onderzoek.

Er zijn intussen ook meer details over het moment van de inval op het appartement in Saint-Denis. "Die dag hebben we een automatisch machinegeweer teruggevonden van kaliber 9mm en een lege lader, granaten en twee bommengordels", zegt Molins. "Ze hebben niet alleen een tegenaanval gedaan tijdens de raid van de politie. Ze hebben ook granaten gegooid vanuit het appartement."

"Abaaoud keerde terug naar aanvalsplek"

De procureur zei ook dat Abaaoud na de aanslagen in Parijs nog terugkeerde naar de plek van de aanvallen. Zijn vermoedelijk gsm-signaal is na de aanslagen nog opgepikt in het tiende, elfde en twaalfde arrondissement, met name in de buurt van de concertzaal Bataclan. Op dat moment was de politie wellicht nog bezig met de inval daar. 

Abaaoud kon uiteindelijk geïdentificeerd worden aan de hand van sporen op een kalasjnikov en verschillende spullen die gevonden zijn in de auto die in Montreuil werd achtergelaten. 

Het gerecht gelooft ook dat Jawad Bendaoud, de man die Abaaoud en zijn kompanen in Saint-Denis onderdak bood, wist dat hij met terroristen te doen had. De man heeft dat altijd ontkend. “Het kan niet dat hij niet wist dat hij deel uitmaakte van een terroristische organisatie”, zei Molins.