Dossier Terreur in Parijs

Daily Mail kocht beelden aanslag

De Britse krant ‘The Daily Mail’ heeft 50.000 euro betaald voor de bewakingsbeelden van pizzeria Casa Nostra, waar één van de aanslagen in Parijs plaatsvond. Dat heeft een Franse freelance journalist onthuld in het Franse televisieprogramma ‘Le Petit Journal’ op Canal Plus. De man kon via verborgen camera vastleggen hoe een journalist van ‘The Daily Mail’ onderhandelde met de eigenaar van het restaurant en uiteindelijk een enveloppe met 50.000 euro cash aan hem overhandigde.

De bewakingsbeelden uit de pizzeria gingen vorige week de wereld rond. Op de beelden is te zien hoe één van de terroristen de pizzeria onder vuur neemt. Nu onthult de Franse freelance journalist Djaffer Ait Aoudia in een undercoverreportage dat ‘The Daily Mail’ de beelden kocht voor 50.000 euro.

Bewakingsbeelden gehackt

In de reportage in ‘Le Petit Journal’ is te zien hoe de Britse journalist, vergezeld van een tolk, onderhandelt met de eigenaar van pizzeria Casa Nostra. De eigenaar toont de bewakingsbeelden op zijn smartphone en vertelt over de aanslag. Hij zegt ook dat de bewakingsbeelden na de aanslag zijn geblokkeerd door de politie, maar dat een vriend de beelden kan hacken.

Uiteindelijk bereiken de journalist van ‘The Daily Mail’ en de eigenaar van het restaurant een akkoord voor de som van 50.000 euro. Op de verborgen camerabeelden is te zien hoe hij een enveloppe met het geld in ontvangt. Om de exclusiviteit aan ‘The Daily Mail’ te kunnen waarborgen, heeft de eigenaar van de pizzeria de harde schijf waarop de beelden stonden nadien vernietigd.

Bekijk de reportage in ‘Le Petit Journal’ vanaf 16’45”: