Poetin reageert: "Dit is een mes in de rug"

De Turkse luchtmacht heeft een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht geschoten aan de grens met Syrië. Het vliegtuig zou het Turkse luchtruim geschonden hebben en werd ook al tien keer gewaarschuwd, maar de Russen ontkennen dat. De twee piloten zijn dood. Zij werden door het Turkse leger doodgeschoten toen ze met hun parachute naar beneden kwamen.

Het Russische toestel werd neergehaald door een Turkse F16. Twee Turkse zenders hebben ook beelden getoond van het vliegtuig dat neerstort. Dat gebeurde in het gebergte aan de grens met Syrië. De twee piloten konden zich in veiligheid brengen door hun schietstoel te gebruiken, maar werden vervolgens door de Turken doodgeschoten.

Spoedzitting NAVO
Meteen na het incident zat de Turkse premier Davutoglu samen met generaal Hulusi Akar en de minister van Buitenlandse Zaken Sinirlioglu. Zij hebben beslist om beroep te doen op de NAVO, waar Turkije lid van is, die om 17u een spoedzitting houdt.

"Dit is een mes in de rug"
De Russische president Poetin heeft ook al gereageerd op het incident. Op de staatstelevisie noemt hij het “een mes in de rug door de handlangers van terroristen”. Hij ontkent dat het vliegtuig in het Turkse luchtruim heeft gevlogen en zegt ook dat dit ernstige gevolgen zal hebben voor de relatie tussen Rusland en Turkije.