Dossier Terreur in Parijs

"Terroristen hadden grondplan Bataclan"

De terroristen van de aanslagen in Parijs hebben vooraf hun doelwitten verkend. Zo hebben ze minstens enkele van de plaatsen waar ze toesloegen vooraf bezocht. Dat blijkt uit een verslag van de Amerikaanse inlichtingendiensten waarover CNN bericht. De aanval van de terroristen gaf ook duidelijk blijk van militaire training en tactische voorbereiding. Zo werd op één van hun telefoons een grondplan van concertzaal Bataclan teruggevonden.

In een verslag raden de FBI, het ministerie van Binnenlandse Veiligheid en het Nationaal Centrum voor Counterterrorisme de veiligheidsdiensten in de Verenigde Staten aan om hun trainingsmethoden aan te passen aan de nieuwe soort dreiging. Zo adviseren ze om voorbereid te zijn op aanvallers die het vuur openen op drukke plaatsen.

Volgens het verslag werd in een vuilnisbak in de buurt van Bataclan een smartphone gevonden die vermoedelijk aan één van de terroristen behoorde. Op de telefoon werd een grondplan van het theater teruggevonden en andere beveiligde informatie. Volgens CNN werden ook tekstberichten teruggevonden die moeten bewijzen dat het om gecoördineerde aanvallen ging.

Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten bewijzen de goede voorbereiding en de gecoördineerde aanvallen dat de terroristen een militaire training kregen en vertonen de gebruikte technieken gelijkenissen met aanvallen die eerder al door Islamitische Staat zijn uitgevoerd.