Turken halen Russische jet neer

De Turkse luchtmacht heeft een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht geschoten aan de grens met Syrië. Het vliegtuig zou het Turkse luchtruim hebben geschonden en werd ook al tien keer gewaarschuwd, maar de Russen ontkennen dat. Zeker één van de twee piloten is om het leven gekomen. Hij zou zijn doodgeschoten door Syrische rebellen toen hij zich met zijn parachute probeerde te redden.

Het Russische toestel werd neergehaald door een Turkse F16. Twee Turkse zenders hebben beelden getoond van het vliegtuig dat neerstort. Dat gebeurde in het gebergte aan de grens met Syrië. De twee piloten konden hun schietstoel gebruiken, maar werden vervolgens door een Syrische rebellengroep beschoten. Zeker één van is daarbij gestorven, bevestigt de Russische regering. Het lot van de tweede militair is onduidelijk.

De bewuste rebellengroep zijn Turkmenen. Het gaat om Syriërs, maar wel met een Turkse afkomst. Ze werden opgeleid door de Turkse speciale eenheden om te strijden tegen het regime van de Syrische president Assad, een bondgenoot van Rusland. 

Meteen na de crash van het gevechtsvliegtuig stuurde Rusland een helikopter om te zoeken naar de twee piloten. Eén soldaat is daarbij om het leven gekomen. Ook hij is volgens de Russische regering gedood door de Syrische rebellen.

Spoedzitting Navo

Meteen na het incident zat de Turkse premier Davutoglu samen met generaal Hulusi Akar en de minister van Buitenlandse Zaken Sinirlioglu. Zij hebben beslist om beroep te doen op de NAVO, waar Turkije lid van is. Sinds 17u zit de NAVO ook in een spoedzitting bijeen. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg roept op om de kalmte te bewaren. "Maar dit incident kan wel escaleren", vertelt VTM NIEUWS-reporter Boudewijn Van Spilbeeck. "Het is 63 jaar geleden dat dit nog eens gebeurde."

"Dit is een mes in de rug"

De Russische president Poetin heeft ook al gereageerd op het incident. Op de staatstelevisie noemt hij het “een mes in de rug door de handlangers van terroristen”. Hij ontkent dat het vliegtuig in het Turkse luchtruim heeft gevlogen en zegt ook dat dit ernstige gevolgen zal hebben voor de relatie tussen Rusland en Turkije.