Ook gesjoemel bij 3-liter dieselmotoren

Het uitstootschandaal bij Volkswagen dijt nog steeds uit. Audi geeft toe dat ook de 3-liter dieselmotoren niet conform de Amerikaanse wet zijn. Er waren begin deze maand al berichten van de controleautoriteiten maar het bedrijf ontkende toen nog. De software is in de VS verboden, Audi verwacht dat de aanpassingen zo'n 50 miljoen euro zullen kosten.

Audi geeft toe dat het voor drie softwareprogramma's in zijn 3-liter dieselmotoren geen toelating heeft gevraagd aan de Amerikaanse autoriteiten. Eén van die programma's wordt door de Amerikaanse wetgeving beschouwd als "defeat device" of "sjoemeluitrusting". Met dergelijke software zou men kunnen vaststellen of de auto zich in een testfase bevindt, waarbij enkel dan de uitstootbeperking volledig zou worden geactiveerd. Op de weg ligt de uitstoot van deze wagens dus een pak hoger. Dit is in strijd met de Amerikaanse milieuwetgeving en kan aanleiding geven tot zware boetes. 

Tot nu toe had Volkswagen enkel de installatie bij zijn 2-litermodellen toegegeven. Het bedrijf zegt  wel dat het niet gaat om bewuste misleiding. Een woordvoerder ontkent dat het systeem detecteert of de wagen zich in een testfase bevindt. Al staat wel vast dat deze software, die geïnstalleerd werd in de A6, A7, A8, Q5 en Q7, niet is aangemeld bij de Amerikaanse autoriteiten. In de VS rijden er zo'n 85.000 auto's rond. Audi belooft zijn volledige medewerking aan het onderzoek. Eerder werd al beslist om deze modellen niet meer te verkopen in de VS.