VS waarschuwen: "Overal terreurrisico"

De Verenigde Staten hebben de burgers een opvallend reisadvies gegeven voor de hele wereld, door een "vergroot en wereldwijd terreurrisico". Reizigers moeten dus steeds op hun hoede zijn.

In een persbericht luidt het dat "de huidige informatie laat vermoeden dat Islamitische Staat, Al-Qaeda, Boko Haram en andere terroristische groeperingen blijven aanslagen plannen in verschillende regio's". Er wordt onder meer verwezen naar de aanslagen die dit jaar al plaatsvonden in Frankrijk, Nigeria, Denemarken, Turkije en Mali.

De doelwitten zijn al even algemeen. "Extremisten viseren sportieve evenementen, theaters, markten in open lucht of vluchten". Ook hier wordt verwezen naar de recente aanslagen in Parijs of in de Sinaïwoestijn. De Amerikaanse autoriteiten zien vooral een gevaar in diegenen die in Syrië en Irak zijn gaan strijden bij IS en terugkeren naar hun land. 

Het is niet de eerste keer dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een waarschuwing lanceert voor zijn burgers die zich naar het buitenland begeven. Maar meestal gebeurt dat land per land, deze waarschuwing is opvallend breed geformuleerd. Ook over de gebruikte methode houden de Amerikanen alle registers open. Er is sprake van conventionele wapens, maar ook van niet-conventionele wapens, waarbij zowel openbare als privébelangen kunnen worden aangevallen.