Dossier Terreur in Parijs

Abaaoud meer dan brein van operatie

Het wordt steeds waarschijnlijker dat Abdelhamid Abaaoud zelf heeft deelgenomen aan de aanslagen in Parijs vorige week. Abaaoud werd vorige week gezien in een metrostation in Parijs, op enkele tientallen meters van een wagen die werd gebruikt bij de aanslagen.In de wagen heeft een moordcommando gezeten op weg naar de aanslagen. “Het ging daarbij over de broers Abdeslam en een derde man, dat weet de politie. Die derde man zou nu wel eens Abaaoud geweest kunnen zijn.” Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez.

Speurders troffen in het voertuig drie kalasjnikovs aan, waarmee verschillende terrassen van cafés en restaurants in de buurt van de Place de la République werden aangevallen.  De onderzoekers hebben nu op een van die wapens sporen teruggevonden die erop wijzen dat Abaaoud het wapen heeft gebruikt. Dat meldt het Franse persbureau AFP op basis van een bron bij het onderzoek.

Opmerkelijk is dat Abaaoud zich heeft laten filmen in het metrostation. Als terrorist die aanslagen beraamd weet hij dat hij gefilmd wordt op zo’n plaatsen. “Ofwel was het pure arrogantie, ofwel wist hij dat hij later toch aangehouden zou worden", concludeert Karel Lattrez. Over het derde lichaam dat gevonden werd in het bestormde appartement is veel discussie geweest. Nu staat vast dat het een man was en niet de nicht van Abaaoud. Wie hij precies is, weet men nog niet.