Dossier Terreur in Parijs

Hij leidde inval Bataclan: "Hel op aarde"

De Amerikaanse nieuwszender NBC heeft een kapitein van de speciale Franse politie-eenheid BRI geïnterviewd. Hij viel zaterdag met zijn team concertzaal Bataclan binnen om een einde te maken aan de gijzeling. “Toen we Bataclan binnen gingen, troffen we de hel op aarde aan”, vertelt hij.

Jeremy, de BRI-kapitein, wordt onherkenbaar in beeld gebracht en alleen bij zijn voornaam genoemd. Hij viel vrijdagnacht Bataclan binnen, toen daar op dat moment al tientallen doden waren gevallen. Zijn team moest de overgebleven terroristen uitschakelen en een einde maken aan de gijzeling.

“900 mensen op de grond en overal bloed”

Wanneer het team aankomt, is één terrorist al dood. Het is aan de BRI om de twee overige terroristen uit te schakelen en de gijzelaars te bevrijden. “Wanneer we de Bataclan binnekomen, treffen we de hel op aarde aan”, legt Jeremy uit. “Er lagen 800 à 900 mensen op de grond, met bloed overal. Er was geen geluid. Niemand was aan het roepen.”

Uiteindelijk gaat het team naar boven en horen ze plots één van de terroristen. “Hij vroeg om te onderhandelen, dus vroeg ik hem om een telefoonnummer”, vertelt Jeremy. De terroristen maakten zich kenbaar als “soldaten van het kalifaat”.

“Twintig gijzelaars tussen ons en de terroristen”

Na een tijdlang onderhandelen beslist de leiding van het team om binnen te vallen en een einde te maken aan de gijzeling. “Van zodra we de deur openden, vuurde één van de terroristen met een Kalasjnikov op ons.”

De speciale eenheden worden beschermd door een kogelvrij schild, dat sindsdien tientallen kogelgaten telt. “Het eerste wat we zien, is een twintigtal gijzelaars tussen ons en de terroristen. Op dat moment was het dus een te groot risico voor ons om het vuur te openen.”

“Situatie dringt achteraf pas door”

Daarop blaast één van de terroristen zichzelf op door middel van een bomvest. “De andere probeerde zich ook op te blazen, maar hij werd neergeschoten door de eerste twee BRI-agenten”, vertelt Jeremy.

Pas nadien beseften de leden van het speciale BRI-team de impact van de aanslag op Bataclan. “Tijdens onze inval zijn we daarop gefocust. Pas achteraf dringt door wat er juist gebeurd is. Nu praten we er als team nog steeds veel over. Voor sommige worden de komende weken misschien nog moeilijk, maar voorlopig gaat het met iedereen goed.”

Bekijk het volledige interview: