Belg gedood bij gijzeling in hotel Mali

In Bamako, de hoofdstad van het West-Afrikaanse land Mali is in het Radisson Blu-hotel de gewapende gijzeling ten einde. Dat meldt de Malinese minister voor Veiligheid. Twee mannen hielden er een tijdlang 138 mensen gegijzeld, nadat eerder al een tachtigtal mensen werden bevrijd. In totaal is het aantal slachtoffers al opgelopen tot 22, daarbij is zeker één Belg. Het lot van een andere Belg is nog onduidelijk. Vier andere Belgen die in het hotel aanwezig waren zijn ongedeerd.

De aanvallers kamden verdieping na verdieping uit, tot ze uitkwamen bij de zevende. Daar verbleven volgens onbevestigde berichten onder meer medewerkers van Air France. De schoten van automatische wapens werden tot buiten het hotel gehoord. De aanvallers zouden twee jihadisten zijn, zij werden volgend het Malinese leger gedood. Een anonieme bron bij de Malinese veiligheidsdiensten zegt dat ze het hotel zijn binnengekomen in een auto met een diplomatieke nummerplaat. Een aantal gijzelaars werd vrijgelaten, omdat ze verzen uit de koran konden lezen. Tijdens de gijzeling kreeg het Malinese leger hulp van de Amerikaanse en Franse speciale eenheden.

Zes Belgen aanwezig

Het Radisson Blu-hotel is een bekend luxehotel in Bamako. Het telt 190 kamers en is zeer populair bij diplomaten. Bij de gegijzelden waren zeker Fransen, Turken en Chinezen. Ook zes Belgen bevonden zich in het hotel op het moment van de aanval. Eén van hen is al zeker bij de 22 slachtoffers. Mogelijk is een tweede Belg ook omgekomen. "In totaal waren zes Belgen aanwezig", zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders aan VTM NIEUWS. "Vier van hen zijn veilig. Van de twee anderen hebben we nog geen teken van leven ontvangen. Ook hun familie niet." De Franse Gemeenschap bevestigde intussen wel dat een medewerker van hen is omgekomen bij de gijzeling.

"Geen verrassing"

De aanslag op het hotel is zeker geen verrassing. Vorige week nog heeft de topman van een islamistische beweging in Mali de oorlog verklaard aan Frankrijk. “Het hotel waar de terroristen hebben toegeslagen, is het chicste in de regio en is populair bij heel wat buitenlanders", zegt VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck. "Het is dus het uitgelezen doelwit wanneer men de internationale gemeenschap en Frankrijk in het bijzonder wil treffen. Het zou verwonderen mocht er geen verband zijn met de aanslagen in Parijs. Bovendien voert Frankrijk al twee jaar heel actief de strijd tegen de moslimsextremisten in Mali.”

Al-Qaida eist aanslagen op

Het noorden van Mali is sinds 2012 in handen gevallen van jihadistische groeperingen die gelieerd zijn aan al-Qaida. Al-Qaida heeft de aanslag op het hotel intussen ook opgeëist. Frankrijk startte in 2013 een militaire operatie. Die loopt nog altijd, maar sommige delen van het land zijn nog niet onder controle. Sinds begin dit jaar worden er ook aanslagen gepleegd in het land. Zo vielen op 7 maart van dit jaar vijf doden, onder wie ook een Belg, bij een aanslag op een restaurant in de hoofdstad Bamako.

Hollande spreekt landgenoten in Mali toe

Zonet heeft de Franse president François Hollande ook gereageerd. “Onze landgenoten in Mali, neem contact op met de ambassade zodat we jullie zo snel mogelijk kunnen beschermen”. Frankrijk heeft de grootste groep landgenoten in Mali.