Burundi beschuldigt België van staatsgreep

De regerende partij in Burundi, de CNDD-FDD, heeft donderdag België ervan beschuldigd, pogingen te ondernemen om de regering in Bujumbura met geweld omver te werpen. Het voormalige Belgische mandaatgebied bekritiseerde tevens de recente oproep van België aan Belgen in Burundi om het land te verlaten.

De Belgen zouden moeten blijven en voor de rechter gesleurd worden wegens de "gruweldaden" die ons land in Burundi heeft verricht sedert het Oost-Afrikaanse land in 1962 zijn onafhankelijkheid verwierf, luidde het voorts. "Belgische burgers oproepen om Burundese grond te verlaten, toont dat zij de Burundese justitie willen ontvluchten", zei woordvoerder Daniel Gelase Ndabirabe van de Nationale Raad voor de Verdediging van de Democratie - Krachten voor de Bescherming van de Democratie. Buitenlandse Zaken riep vorige week de Belgen in Burundi op, wegens het toenemende geweld het land te verlaten.

Burundi is sinds april, toen president Pierre Nkurunziza besloot om voor een derde, onconstitutionele ambtstermijn te kandideren (en die verkiezingen ook won), in de greep van politiek geweld. Ndabirabe beschuldigde België er ook van, achter de mislukte staatsgreep van mei te zitten. Voorts financiert ons land "terroristen" die aanvallen uitvoeren in de Burundese hoofdstad, aldus nog de CNDD-FDD.