"Abaaoud speelde rol in 4 aanslagen"

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft, net als het Franse gerecht, bevestigd dat bdelhamid Abaaoud een van de terroristen is die gisterenmorgen gedood is tijdens de operatie in Saint-Denis. Cazeneuve zei tijdens de persconferentie dat Abaaoud mogelijk ook een rol heeft gespeeld in vier andere, verijdelde aanslagen.

We hadden geen informatie van andere Europese landen dat de terrorist uit Molenbeek in Frankrijk zou zijn. Pas op 16 november, drie dagen na de aanslagen, bleek dat de aanwezigheid van Abaaoud in griekenland eerder al bekend was bij een inlichtingendienst van een land buiten Europa.

Abaaoud zou ook een rol gespeeld hebben in vier andere, verijdelde aanslagen. Zo zou het de bedoeling geweest zijn om in april verschillende kerken in de Parijse voorstad Villejuif aan te vallen. De onderzoekers proberen ook nog steeds te achterhalen of Abaaoud betrokken was bij de verijdelde aanslag op een Thalys-trein in augustus, zegt Cazeneuve. De Franse autoriteiten pakten in augustus ook een vermoedelijke jihadist op, die in Syrië was sinds 2004, en die verklaarde dat hij door Abaaoud getraind was. De verdachte had opdracht gekregen om een terreurdaad te plegen in Frankrijk of een ander Europees land, zegt de minister.