Dossier Terreur in Parijs

Ex-eigenaar Bataclan: "The show must go on"

Joël Laloux, de vorige eigenaar van de Bataclan, hoopt dat de Parijse concertzaal nog lang kan openblijven zonder dat hij een heiligdom wordt. Bij de aanslagen in de Franse hoofdstad doodden de terroristen in de Bataclan 89 mensen.

"Met de solidariteit in Frankrijk en de rest van de wereld in het achterhoofd, hoop ik sterk dat de wil overeind blijft dat deze plaats niet vermoord wordt." De 63-jarige Laloux, die van 1976 tot 2015 eigenaar was van de Parijse concertzaal en nu in Israël woont, zegt het met volle overtuiging in een gesprek met AFP.

Op de avond van vrijdag 13 november hield Laloux, een joodse ondernemer, sabbat in zijn huis in Ashdod in het zuiden van Israël. Op deze joodse rustdag mag hij zijn gsm niet gebruiken, maar uiteindelijk besliste hij toch zijn telefoon te beantwoorden omdat hij talloze oproepen had gemist van een kennis die op het moment van de feiten in  de Bataclan gegijzeld werd.

De terroristen hebben de concertzaal uitgekozen omdat ze zeker waren dat ze in een overvolle zaal terecht zouden komen, zegt Laloux. "Het is nog altijd mijn baby, verkocht of niet."

In het verleden traden al tal van Franse en internationale sterren op in de Bataclan, onder wie Lou Reed, Bashung, Prince, Oasis en Stromae.