Italië en Zweden verhogen veiligheid

In Zweden en Italië staan de zenuwen op scherp door mogelijke terreuraanslagen. De Zweedse autoriteiten hebben het dreigingsniveau verhoogd. Ze zijn ook intensief op zoek naar een persoon die van plan zou zijn een terreuraanslag te plegen in het land. Ook in Italië hebben de autoriteiten van de Amerikaanse FBI informatie gekregen over vijf verdachten die aanslagen zouden plannen op belangrijke gebouwen en toeristische trekpleisters in het land.

Italië heeft intussen al extra veiligheidsmaatregelen genomen. De sites die geviseerd worden zijn onder meer de Sint-Pietersbasiliek in Rome of de kathedraal en het Scala-operagebouw in Milaan, schrijft La Repubblica.

FBI
De autoriteiten kregen van de FBI de namen van vijf terreurverdachten doorgespeeld. Hoever de plannen voor een aanslag staan, is niet duidelijk.

Toch is er beslist om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Binnenkort, op 8 december, starten de feestelijkheden voor het Heilig Jaar van de Barmhartigheid, waarbij de volgende maanden miljoenen pelgrims naar Rome zouden afzakken.

Zweden
Ook in Zweden zijn ze intensief op zoek naar een persoon die van plan zou zijn een terreuraanslag te plegen in het land. Dat maakten de veiligheidspolitie en het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdagavond bekend. Over de nationaliteit van de persoon gaf de 'Säpo' of 'Säkerhetspolis' geen informatie.

Volgens de autoriteiten staat de beslissing niet in direct verband met de terreuraanslagen in Parijs. Het gaat wel om een concrete reactie op een terreurverdachte, zo luidt het. Of die zich effectief in Zweden bevindt, is niet duidelijk.

Het dreigingsniveau is verhoogd van niveau drie naar vier, het op één na hoogste niveau. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat zo'n hoog dreigingsniveau in Zweden wordt gehanteerd, berichten lokale kranten.