Dossier Terreur in Parijs

Wie is Abdelhamid Abaaoud?

De grootschalige antiterreuractie in Saint-Denis heeft een doelwit: Abdelhamid Abaaoud. Het brein achter de opgerolde cel in Verviers zou ook de aanslagen in Parijs aangestuurd hebben en is nu, naast Salah Abdeslam de meest gezochte man in Europa. Maar wie is hij?

Na de antiterreuractie in Verviers kwamen speurders snel uit bij Abaaoud. Hij vertrok in 2014 naar Syrië, maar kwam terug naar België om hier een terreurcel op te zetten. Ondertussen had hij zijn 13-jarige broer, Younes, ook meegelokt naar Syrië om er mee te strijden.

Over zijn aandeel in Verviers zei hij in een IS-propagandatijdschrift: “Ik werd gekozen om naar Europa te reizen en de kruisvaarders te terroriseren die oorlog voeren tegen de moslims. België is lid van die kruisvaarderscoalitie”. Abaaoud was niet in Verviers bij de politieactie, hij kon ontkomen.

Sindsdien vertoefde hij weer in Syrië en doken er geregeld wansmakelijke beelden van hem op. Het gruwelijkste was toen hij met een truck rondreed met daaraan lijken van "ongelovigen" vastgebonden. Abaaoud bouwde een reputatie op binnen IS, waar hij de naam Abou Omar Soussi draagt. Hij riep op tot meerdere aanslagen in het Westen en er wordt zelfs gezegd dat hij dicht bij de leider van IS, Aboe Bakr al-Baghdadi, staat. Anderen zeggen dan weer dat zijn rol overschat wordt.