Dossier Terreur in Parijs

Antiterreuractie: wat we nu weten

In Saint-Denis, een voorstad ten noorden van Parijs, was vanochtend het toneel van een grote antiterreuractie. Speciale eenheden waren op zoek naar naar het brein van de aanslagen in Parijs, de 28-jarige Belg Abdelhamid Abaaoud. Zeven verdachten zijn gearresteerd, twee zijn er om het leven gekomen. Eén vrouw blies zichzelf bij het begin van de actie op met een bommengordel.

De actie begon rond 4u30 vanochtend in de Place Jean Jaurès, een smalle straat op ruim één kilometer van het Stade de France. Daar bliezen vrijdagavond drie terroristen zichzelf op. Op amateurbeelden gemaakt door buurtbewoners waren onophoudelijke geweerschoten te horen. De politie riep iedereen op om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Wie zich vlakbij het bewuste appartement bevond, werd geëvacueerd.

Honderd soldaten

VTM NIEUWS-reporter Karel Lattrez was snel ter plaatse. “Dit is de grootste politieactie die ik tot nu toe gezien heb”, zegt hij. De politie en de speciale eenheden kwamen massaal ter plaatse. Het leger zette ook twee eenheden in, goed voor een honderdtal soldaten.

Vrouw blies zichzelf op

Toen de eenheden het appartement binnenvielen, blies één vrouw zichzelf op. Een tweede verdachte zou zijn gedood door de politie. Zeven mensen zijn gearresteerd. Het gaat om drie mannen zich in hetzelfde appartement schuilhielden en een man en een vrouw die in de buurt van het appartement waren. Daarnaast zouden nog twee mensen zijn gearresteerd, maar het is niet duidelijk waar precies. Bij de zeven gearresteerden zijn drie terroristen.

Bij de actie raakten zeven agenten lichtgewond. Een politiehond, de zevenjarige Diesel, overleed. Hij werd gedood door de terroristen toen hij bij de inval als eerste het appartement in ging.

Gearresteerde: "Ik ving hen op"

Eén van gearresteerden, wellicht de man die buiten het appartement werd opgepakt, is al verhoord door de politie. Het gaat om de eigenaar van het appartement. "Hij zegt dat hij werd opgebeld door een vriend met de vraag om twee Belgen voor een drietal dagen op te vangen", vertelt Karel Lattrez. De man heeft ook gesproken voor de camera. Hij zegt dat hij niet wist wie de mannen waren die hij onderdak gaf.

Abaaoud niet gevat

De gezochte Abdelhamid Abaaoud zou niet gedood of gearresteerd zijn. Het was nochtans tegen hem dat heel deze actie gericht was. "Dankzij de telefonie en informatie van getuigen hadden we aanwijzingen dat Abaaoud zich in een appartement in Saint-Denis zou kunnen bevinden. Daarom hebben we vannacht deze operatie opgezet."

De 28-jarige Abaaoud wordt gezien als het brein achter de aanslagen van vrijdag. Hij zou ook achter de opgerolde terreurcel van Verviers en de verijdelde aanslag op de Thalystrein zitten.

"Nieuwe aanslag verijdeld"

Volgens persagentschap Reuters stonden de opgepakte en gedode terroristen op het punt een nieuwe aanslag te plegen in Parijs, deze keer op de zakenwijk La Defense. Dat nieuws is echter nog niet officieel bevestigd.