"Vliegtuigcrash Sinaï is terreuraanslag"

De crash van de Russische Airbus A321 in de Egyptische Sinaïwoestijn op 31 oktober was wel degelijk een terreuraanslag. Dat bevestigen de Russische autoriteiten nu. Volgens de chef van de geheime dienst FSB werden resten van explosieven teruggevonden tussen de wrakstukken van het vliegtuig. De Russische president Vladimir Poetin heeft al beloofd dat hij de daders “zal opsporen en straffen.”

Volgens het hoofd van de geheime dienst FSB, Aleksandr Bortnikov, werden er in het wrak van het toestel sporen van explosieven gevonden. Het zou gaan om een zelfgemaakt springtuig met een kracht gelijk aan 1 kg TNT. De Russische president Vladimir Poetin heeft inmiddels laten weten dat de Russische luchtaanvallen op Syrië nog zullen worden versterkt. Ook beloofde hij de daders van de aanslag te zullen opsporen, "waar ze zich ook bevinden", en hen te straffen.

Beloning van 50 miljoen dollar

Intussen heeft Rusland een beloning van maar liefst 50 miljoen dollar beloofd voor wie het land van informatie voorziet over de terreuraanslag op het vliegtuig. In Egypte zouden ook al twee medewerkers van de luchthaven van Sharm-el-Sheikh opgepakt zijn. De crash van vlucht 7K9268 heeft aan alle 224 inzittenden het leven gekost. Het vliegtuig was onderweg van Sharm-el-Sheikh naar Sint-Petersburg. Aan boord waren vooral Russische toeristen.