Dossier Terreur in Parijs

Hollande: "Aanslag voorbereid in België"

“De aanslag van vrijdag is gepland in Syrië, georganiseerd in België en uitgevoerd in Frankrijk.” Dat heeft de Franse president Hollande gezegd aan het Congres.

Hollande verklaarde ook dat de internationale gemeenschap te erg verdeeld is over het conflict in Syrië, dat er meer aanvallen nodig zijn tegen IS-doelwitten in Syrië en meer steun voor de tegenstanders van IS. Hij zal samenzitten met Obama en met Poetin om het te hebben over een grote coalitie tegen IS en hij verlengt de noodtoestand in Frankrijk met drie maanden.

"De aanslagen zijn een geweldpleging tegen ons land, onze waarden, onze jeugd en onze levensstijl", aldus Hollande nog. De president benadrukte echter ook dat Frankrijk het land van de vrijheid en de mensenrechten is, en overeind zal blijven. "Onze democratie heeft veel ergere vijanden overwonnen dan deze afschuwelijke moordenaars."

Extra jobs

Hollande kondigde ook de creatie van 5.000 jobs aan bij de Franse politie en gendarmerie de komende twee jaar. Deze inspanning zal helpen om het potentieel van de binnenlandse veiligheidsdiensten te herstellen naar het niveau van 2007, aldus de president. De Franse justitie zal bovendien beschikken over 2.500 extra posten voor de administratie van de gevangenissen en de juridische diensten, terwijl bij de administratie van de douane 1.000 jobs zullen worden gecreëerd. Hollande kondigde bovendien een einde aan van de inkrimping van het aantal jobs in het leger.