Dossier Terreur in Parijs

Dit weten we over de terreurverdachten

Van de zeven kamikazes die zich vrijdagavond lieten ontploffen en dood en vernieling zaaiden in de straten van Parijs, heeft de Franse politie er inmiddels vijf geïdentificeerd. Vier van hen hebben de Franse nationaliteit, en minstens drie van hen zouden in Syrië verbleven hebben.

De twee mannen die de aanslag pleegden op concertzaal Bataclan:

1. Omar Ismail Mostefai

 • 29 jaar
 • Frankrijk
 • Dood

De 29-jarige Fransman, geboren in de Parijse voorstad Courcouronnes, werd geïdentificeerd aan de hand van vingerafdrukken. Tussen 2004 en 2010 werd hij acht keer veroordeeld, maar hij belandde nooit achter de tralies. Sinds 2010 staat hij bekend als geradicaliseerd, maar zijn naam dook tot dusver niet op in gerechtelijke terreurdossiers.

De jihadist, vader van een dochtertje, had geen contact meer met zijn familie. De onderzoekers proberen bevestiging te krijgen van de mediaberichten als zou hij in 2014 in Syrië hebben verbleven. Zeven van zijn naasten verbleven maandag in voorhechtenis.

2. Samy Animour

 • 28 jaar
 • Frankrijk
 • Dood

De 28-jarige Samy Animour werd geboren in Parijs. Hij stond op de radar van de Franse antiterreurdiensten sinds hij in oktober 2012 in beschuldiging werd gesteld omdat hij vergeefs had geprobeerd naar Jemen af te reizen. In de herfst van 2013 werd een internationaal aanhoudingsmandaat uitgevaardigd.

Volgens zijn familie vertrok hij in die periode naar Syrië, waar hij in de zomer van 2014 nog steeds verbleef. De vraag luidt hoe hij naar Frankrijk is kunnen terugkeren zonder argwaan te wekken. Drie van zijn naasten zitten in voorlopige hechtenis.

De vermoedelijke daders van de schietpartijen en explosies in de uitgaansbuurt:

3. Brahim Abdeslam

 • 31 jaar
 • Fransman die in België verbleef
 • Dood

De 31-jarige Abdeslam is een Fransman die in Molenbeek verbleef. Hij bracht zichzelf tot ontploffing voor restaurant Comptoir Voltaire. Hij huurde de zwarte Seat, ingeschreven in België, die een dag na de aanslagen werd teruggevonden in Montreuil.

Hij zou contacten hebben gehad met Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de mislukte terreuraanslag tegen de Belgische politie in januari van dit jaar. Abaaoud wordt in de media ook in verband gebracht met de aanslagen van vrijdag in Parijs.

Twee broers van Abdeslam zitten ook in het vizier van de onderzoekers:

- Mohamed werd zaterdag in Molenbeek opgepakt, maar is intussen vrijgelaten. Oud-burgemeester Philippe Moureaux bevestigde maandag dat Mohamed tot voor enkele dagen voor de dienst vreemdelingen van de Brusselse gemeente werkte.

- Naar Salah wordt intussen met man en macht gezocht. Tegen hem is een internationaal aanhoudingsmandaat uitgevaardigd. Maandag hield de politie nog een grootscheepse, maar vergeefse actie in Molenbeek in het kader van de zoektocht naar Salah. Hij huurde de zwarte Polo, eveneens ingeschreven in België, die is teruggevonden nabij concertzaal Bataclan.

De twee mannen die zich opbliezen nabij Stade de France:

4. Bilal Hafdi

 • 20 jaar
 • Fransman die in België verbleef
 • Dood

De 20-jarige Fransman woonde in België en blies zichzelf op nabij Stade de France. Ook hij zou volgens bronnen bij het onderzoek in Syrië verbleven hebben.

5. Ahmad al Mohammad

 • 25 jaar
 • Syrië
 • Dood

De 25-jarige Ahmad al Mohammad uit de Syrische stad Idlib zou zich eveneens opgeblazen hebben in de buurt van het voetbalstadion in Parijs. Daar werd althans een Syrisch paspoort op zijn naam teruggevonden.

Onderzoekers proberen nog steeds te achterhalen of het paspoort echt is. Het zou dus kunnen dat dit niet de ware identiteit van de kamikaze is. De Franse autoriteiten bevestigden wel dat de vingerafdrukken van de aanvaller stroken met die van een man die in oktober als vluchteling aankwam op het Griekse eiland Leros.